• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

4 tips om als zzp’er je zakelijke financiën op orde te krijgen

Als zzp’er heb je te maken met zakelijke en privé financiën. Hoe houd je deze het beste gescheiden? Hieronder geven we je vier handige tips.

 1. Betaal salaris aan jezelf

Als zzp’er heb je vaak wisselende inkomsten, terwijl je vaste lasten gewoon elke maand terugkeren. Handig dus om jezelf maandelijks een vast salaris uit te keren, zodat je niet van factuur tot factuur leeft. In goede maanden spaar je dan extra. Ook tijdens een mindere maand kun je jezelf dan van een vast salaris voorzien.

 2. Verdeel je factuur

Is je factuur betaald? Geef je geld dan niet direct weer uit. Je moet immers nog btw afdragen voor de omzetbelasting en een gedeelte opzijzetten voor de inkomstenbelasting. Verdeel je factuur daarom over verschillende potjes: voor de btw en voor de inkomstenbelasting, maar ook een voor je salaris, winst, pensioen en andere kosten.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

3. Zorg voor een financiële buffer

Als zzp’er is het belangrijk om een reserve op te bouwen. Bijvoorbeeld om je salaris aan te vullen in mindere tijden of voor onvoorziene kosten. Hoe hoog jouw financiële buffer moet zijn, hangt af van verschillende factoren. Een zzp’er die afhankelijk is van materialen en apparatuur heeft bijvoorbeeld een hogere buffer nodig.

 4. Gebruik Knab Zakelijk

Ontbreekt het inzicht in je financiën? Met de zakelijke rekening van Knab is dat probleem in één keer opgelost. Je opent hiermee tot wel vijf betaalrekeningen (met betaalpas) en zoveel spaarrekeningen als je zelf wilt. Geef elke rekening een eigen naam ter verduidelijking, zoals inkomstenbelasting, btw en overige kosten. Lekker overzichtelijk!

Lees meer over Knab Zakelijk

Tip: wil je meer informatie over het bijhouden van je financiën? Een professionele boekhouder kan hiermee helpen. Hier vind je boekhoudkantoren bij jou in de buurt.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.