• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

4 tips om als zzp’er je zakelijke financiën op orde te krijgen

Als zzp’er heb je te maken met zakelijke en privé financiën. Hoe houd je deze het beste gescheiden? Hieronder geven we je vier handige tips.

 1. Betaal salaris aan jezelf

Als zzp’er heb je vaak wisselende inkomsten, terwijl je vaste lasten gewoon elke maand terugkeren. Handig dus om jezelf maandelijks een vast salaris uit te keren, zodat je niet van factuur tot factuur leeft. In goede maanden spaar je dan extra. Ook tijdens een mindere maand kun je jezelf dan van een vast salaris voorzien.

 2. Verdeel je factuur over verschillende potjes

Is je factuur betaald? Geef je geld dan niet direct weer uit. Je moet immers nog btw afdragen voor de omzetbelasting en een gedeelte opzijzetten voor de inkomstenbelasting.

Verdeel je factuur daarom over verschillende potjes: voor de btw en voor de inkomstenbelasting, maar ook een voor je salaris, winst, pensioen en andere kosten.

Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Inzicht in jouw financiën? Kijk dan eens bij Knab. Van bankrekening tot verzekering en boekhoudpakket.

Open nu een rekening vanaf € 3,50 per maand en ontdek de voordelen.

3. Zorg voor een financiële buffer

Als zzp’er is het belangrijk om een reserve op te bouwen. Bijvoorbeeld om je salaris aan te vullen in mindere tijden of voor onvoorziene kosten. Hoe hoog jouw financiële buffer moet zijn, hangt af van verschillende factoren. Een zzp’er die afhankelijk is van materialen en apparatuur heeft bijvoorbeeld een hogere buffer nodig.

 4. Gebruik Knab Zakelijk

Ontbreekt het inzicht in je financiën? Met de zakelijke rekening van Knab is dat probleem in één keer opgelost. Je opent hiermee tot wel vijf betaalrekeningen (met betaalpas) en zoveel spaarrekeningen als je zelf wilt. Geef elke rekening een eigen naam ter verduidelijking, zoals inkomstenbelasting, btw en overige kosten. Lekker overzichtelijk! Wat verder nog extra gemak geeft zijn de zakelijke verzekeringen van Knab. Je sluit ze gemakkelijk online af tegen scherpe tarieven en een uitgebreide dekking.

Lees meer over Knab Zakelijk

TIP Hulp nodig bij het bijhouden van je administratie? Een professionele boekhouder kan hiermee helpen. Hier vind je boekhoudkantoren bij jou in de buurt.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!