• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 47: Slapend rijk worden als zzp'er en compensatie voor zzp'ers in quarantaine

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het RIVM-advies om zzp’ers in coronaquarantaine te compenseren voor omzetverlies, Cristel van de Ven (VZN) maakt kennis met politiek Den Haag en tips van zzp’ers om slapend geld te verdienen op internet.

RIVM: Compensatie voor zzp’ers in quarantaine

Zelfstandig ondernemers die wegens corona in quarantaine of isolatie moeten en daardoor inkomsten mislopen, moeten daarvoor financiële compensatie krijgen. Dat is een van de opvallende suggesties die de ‘corona-gedragsunit’ van het RIVM doet om te zorgen dat mensen zich beter aan hun thuisblijfadviezen houden. Onderzoek laat zien dat liefst zes van de tien mensen met een thuisadvies toch naar buiten zijn geweest.

Dat veel mensen toch naar buiten gaan is geen onwil. In de meeste gevallen is er een noodzakelijke reden. Van zzp’ers en andere ondernemers kreeg de gedragsunit van het RIVM te horen dat zij zich het thuiszitten niet kunnen permitteren omdat ze werk buiten de deur hebben. Compensatie voor zzp’ers die inkomsten verliezen als ze de deur niet uit kunnen, zou kunnen bijdragen aan beter gedrag, aldus het advies van de gedragsunit. Ook op andere manieren kan het kabinet thuiszitters het leven makkelijker maken. Zo suggereert de gedragsunit om een hulplijn of een buddy-systeem in het leven te roepen om mensen door de thuisperiode heen te helpen.

Eerder deed Roos Wouters van de Werkvereniging al de oproep om compensatie te bieden aan zzp’ers die krap bij kas zitten. Het advies van de gedragsunit gaat verder en gaat uit van compensatie voor elke thuiszitter. De gedragsunit heeft overigens geen officiële adviesfunctie. De tips van de onderzoekers worden komende tijd besproken bij het ministerie voor volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) en in het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie.

Bronnen: De Volkskrant en BNR

“Arbeidsmarkt moet moderner en toekomstbestendiger worden”

Cristel van de Ven werd 2 maanden geleden benoemd als voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Een groot deel van haar tijd spendeerde ze sindsdien in Den Haag om aandacht te vragen voor de belangen van zelfstandig ondernemers. In een radio-interview gaat ze uitgebreid in op haar kennismakingsronde met kamerleden.

Op de vraag of de circa 1,3 miljoen zzp’ers in Nederland voldoende op de kaart staan, antwoordt ze: “Nee, niet genoeg. Ik zie wel dat langzamerhand de bewustwording ontstaat dat een hele grote groep mensen als zelfstandig ondernemer op de arbeidsmarkt actief is en dat zij onvoldoende betrokken zijn bij de besluitvorming die over hen gaat. Maar de realiteit is dat besluiten nog veel met werkgeversorganisaties en vakbonden worden genomen.” De politieke discussie gaat nog te vaak over schijnconstructies en andere misstanden, vindt Van de Ven. “Die misstanden moet je eruit halen, want dan kun je het hebben over die grote groep van zelfstandig ondernemers die wel een buffer aanlegt en voorzieningen treft om een inkomen te verdienen."

Met de verkiezingen in aantocht is het volgens Van de Ven zaak om de dialoog met Den Haag gaande te houden. “De bedoeling was dat het zelfstandigenvraagstuk in deze kabinetsperiode opgelost zou worden. Nou, dat is niet helemaal gelukt, zal ik maar vriendelijk zeggen. Maar het moet wel opgelost worden. De arbeidsmarkt moet echt moderner en toekomstbestendiger worden, met een volwaardige plek voor zelfstandigen. Onze rol is om daarvoor goede ideeën aan te dragen.”

Luister hier het hele interview bij De Ondernemer. 

Slapend rijk worden als zzp'er

Geld verdienen zonder te werken. Het is niet alleen weggelegd voor investeerders in vastgoed of mensen die een kamer verhuren via AirBnb. Ook op internet kun je passief geld verdienen, zonder dat daar een inspanning tegenover staat. In De Volkskrant vertellen drie ondernemers hoe zij het hebben aangepakt.

Raisa Zwart is bruidsfotograaf en verdient daarnaast passief inkomen met vakantiefoto’s die zij aanbiedt op een Amerikaanse website. De bestellingen worden in de nacht gedaan, dus ze verdient letterlijk als ze slaapt. Het levert haar € 2.000 tot € 3.000 bruto per maand op. Het selecteren en uploaden van beeldmateriaal kost haar slechts een paar uur per maand.

Lenneke Manschot, freelance copywriter en blogger, verdient passief geld door affiliate links naar webshops te plaatsen op haar blog en Instagramaccount. Als consumenten via zo’n link iets kopen, krijgt zij een percentage. Het is niet nodig veel volgers te hebben om op deze manier geld te verdienen. Zelf heeft Manschot nog geen 3000 volgens op Instagram. In het artikel vertelt ze dat het haar heerlijk lijkt om over vijf jaar helemaal te kunnen leven van passief inkomen. “De komende tijd wordt in ieder geval lucratief: vlak voor de feestdagen kopen mijn bezoekers altijd veel cadeaus via mijn links.”

Freelance pr-adviseur Suzanne van Duijn merkte na een paar succesvolle afleveringen van een pr-workshop dat er voor een derde workshop ineens te weinig aanmeldingen waren doordat veel mensen niet konden die dag. Ze investeerde veel tijd in het ontwikkelen van online cursussen en dat pakte goed uit. Ze verkoopt nu maandelijks tientallen online-cursussen voor € 200 per stuk. Helemaal achteroverleunen is er trouwens niet bij, vertelt ze. “Je hebt wel een marketingstrategie nodig. Mensen moeten weten dat de cursus bestaat en ze moeten jou vertrouwen als expert, anders geven ze er geen € 200 aan uit.”

Bron: De Volkskrant

Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl.

Onze partners

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.