• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 36: Zzp’er loopt Tozo mis door overwaarde huis, en budget gratis ontwikkeladviezen al binnen een maand verbruikt

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de nadelige gevolgen van de vermogenstoets voor spaarzame zzp’ers, de vraag naar (gratis) ontwikkeladviezen overtreft alle verwachtingen, en nog geen kwart van de aanvragers van Tozo 1 klopte opnieuw aan voor Tozo 2.

Vermogenstoets gaat ten koste van potje voor pensioen

Het kabinet heeft de coronasteun voor zelfstandigen vorige week met negen maanden verlengd, maar de voorwaarden zijn opnieuw strenger geworden. Zo krijg je geen aanvulling meer van je inkomen als je meer dan € 46.520 aan spaargeld hebt. Alleen als je zelf niet genoeg geld hebt om het hoofd boven water te houden, kun je aanspraak maken op de steun.

Lees hier welke voorwaarden gelden voor het aanvragen van Tozo 3.

De vermogenstoets pakt slecht uit voor zzp’ers die geld opzij hebben gelegd voor een noodpotje of pensioen. Zij zullen nu eerst hun spaargeld moeten aanspreken, voordat zij aanspraak kunnen maken op hulp. ‘Als je zelf elke maand braaf iets op een gewone spaarrekening hebt gezet voor je pensioen, of mindere tijden, dan word je benadeeld,’ verklaart ondernemerscoach Maaike Stenis. Hetzelfde geldt volgens haar voor zelfstandigen die veel kosten maken en een hoog bedrag apart hebben staan voor investeringen. ‘Die moeten daar dan nu van gaan leven.’

Ook huizenbezitters lopen het risico om Tozo-hulp mis te lopen. Sebastiaan ten Broek is als zzp’er werkzaam in de evenementensector en leefde afgelopen maanden vooral van een Tozo-uitkering. Nu heeft hij zijn huis te koop staan. De bedoeling was om de overwaarde na verkoop op de spaarrekening te zetten. Maar door de vermogenstoets heeft hij dan teveel geld op bank staan om nog van de Tozo-steun gebruik te mogen maken. ‘Die overwaarde was ook bedoeld als aanzet voor mijn pensioen, maar als mijn huis verkocht wordt zal ik daar op moeten gaan interen.'

Lees hier welke mogelijkheden je hebt als zzp'er om geld opzij te leggen voor later.

Bron: NOS.nl

Maximum aantal gratis ontwikkeladviezen al binnen een maand bereikt

De kosteloze ontwikkeladviezen die het kabinet per 1 augustus beschikbaar heeft gesteld via de regeling NL Leert Door blijken in een grote behoefte te voorzien. Al een maand na introductie is het budget dat de overheid had gereserveerd volledig opgesoupeerd. In totaal hebben 22.000 mensen zich geregistreerd. Daarmee is de grens bereikt van de uitvoeringscapaciteit van de organisatie die de subsidieregeling uitvoert. Dat betekent dat er vanaf nu geen kosteloos loopbaanadvies meer kan worden aangevraagd bij een loopbaanadviseur.

Leer hier het nieuwsbericht over de aankondiging van de tijdelijke regeling.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees: ‘De vraag naar ontwikkeladviezen overtreft al onze verwachtingen. Het blijkt dat veel mensen het fijn vinden als iemand met hen meedenkt over hun mogelijkheden op de huidige, veranderende arbeidsmarkt. En ik ben blij dat we ruim 20.000 mensen die hulp kunnen bieden. Maar ik snap dat anderen misschien teleurgesteld zijn. Ik hoop dat zij via andere kanalen in aanraking kunnen komen met een adviestraject. Bovendien stelt het kabinet extra budget voor ontwikkeladviezen in 2021 beschikbaar.’

NL Leert Door is een tijdelijke subsidieregeling die de overheid in het leven heeft geroepen om iedereen die de gevolgen ondervindt van de coronacrisis, dus ook zzp’ers, zicht te bieden op betere arbeidsmarktkansen. Met de regeling financiert het kabinet niet alleen ontwikkeladviezen, maar ook online scholing. Naar verwachting komen de eerste opleidingen en cursussen deze winter beschikbaar. In totaal heeft het kabinet € 50 miljoen euro uitgetrokken voor NL Leert Door. Daarvan is € 14 miljoen euro gereserveerd voor ontwikkeladviezen.

Bron: RVO

Hulpvraag zzp'ers verschilt per gemeente

In de eerste maanden van de coronacrisis deden 374.000 zelfstandigen een beroep op Tozo-hulp. Deze eerste regeling, Tozo 1, liep van maart tot en met mei. De verlenging daarvan, Tozo 2, heeft een looptijd van vier maanden en duurt tot en met september. Het aantal aanvragen voor die regeling is landelijk 23% van het aantal aanvragen voor Tozo 1.

Het lage percentage herhalingsaanvragen is een sterke indicatie dat veel zzp’ers zich na de eerste klappen van de coronacrisis spoedig hebben weten te herpakken. Wel blijken er regionaal grote verschillen te zijn tussen de gemeenten. In de gemeente Tilburg bijvoorbeeld was het aantal zelfstandig ondernemers dat na 31 mei nog financiële ondersteuning nodig had, slechts 17% van het aantal dat vóór die datum hulp had aangevraagd. In de gemeenten Son en Breugel en Nuenen ging het om 18 %.

Een uitschieter aan de negatieve kant is de gemeente Amsterdam. Hier zagen ze 48% van de zzp’ers die een aanvraag had ingediend voor Tozo 1 terug voor het invullen van een aanvraag voor Tozo 2. De verklaring is dat Amsterdam relatief veel zzp'ers heeft die werkzaam zijn in krimpsectoren. Hierdoor zou de arbeidsmarkt in de hoofdstad harder zijn geraakt dan in andere delen van het land. De ondernemers in Amsterdam zijn veelal werkzaam in de sectoren cultuur, sport en vervoer, bleek onlangs uit onderzoek van de gemeente.

Bron: Binnenlands Bestuur

Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Onze partners