• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 26: Kabinet werkt toe naar afbouw noodhulp, en honderden miljoenen coronasteun blijven ongebruikt

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de naderende afbouw van het pakket corona noodmaatregelen voor de economie, honderden miljoenen TOGS euro's die nog altijd op de plank liggen, en de ‘stille ramp’ die zich voltrekt onder zzp'ers in de culturele sector.

Vraagtekens over derde pakket noodmaatregelen

Hoe het na de zomer verder moet met de noodmaatregelen voor de economie, weet nog niemand. Maar zeker is wel dat de coronasteun niet oneindig is. Die boodschap liet minister Koolmees van sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week horen toen hij in de Tweede Kamer verantwoording aflegde voor het tweede pakket noodmaatregelen voor de economie.

Toen in maart de nationale quarantaine werd afgekondigd en een groot deel van de economie op slot ging, maakte de overheid het eerste noodpakket bekend. Het tweede noodpakket is soberder en geldt tot 1 oktober. Hoe het daarna verder moet, is tasten in het duister, schetste Koolmees. Hij haalde in herinnering dat het nog maar drie maanden geleden is dat de crisis uitbrak. ‘Dat lijkt een eeuwigheid geleden. Het is ingewikkeld en de onzekerheden zijn groot. Er zijn nauwelijks cijfers over de economische gevolgen beschikbaar. Het kan nog alle kanten op.’

Lees hier alles over het tweede pakket noodmaatregelen.

Hoewel een besluit over het derde pakket noodmaatregelen dus nog volledig open ligt, lijkt de minister al druk doende met het voorsorteren op een afbouw van regelingen als Tozo en NOW. Zo zullen werknemers en zzp’ers die werk verliezen zich wellicht moeten laten omscholen, want de steun van de overheid is niet oneindig. De bewindsman zet in op hervorming en gaat ervan uit dat er in augustus meer gegevens zijn wanneer het kabinet over de begroting voor 2021 spreekt. ‘Met vakbeweging, werkgevers en kabinet kijken we wat na oktober nodig is.’

Bij zijn plannen kan Koolmees in ieder geval rekenen op brede steun vanuit de Tweede Kamer, zo bleek tijdens het debat. Vrijwel alle fracties vinden dat de coronacrisis de zwakten van de Nederlandse arbeidsmarkt schrijnend aan het licht heeft gebracht. ‘De coronacrisis’, verklaarde Hilde Palland (CDA), ‘legt pijnlijk de vinger op de zere plekken van onze arbeidsmarkt. Onder andere flexwerkers en zzp’ers vormen kwetsbare groepen.’

Bron: De Volkskrant

Honderden miljoenen coronasteun ongebruikt

Vandaag, op de laatste dag dat de TOGS-regeling aangevraagd kan worden, ligt nog bijna de helft van de € 1,6 miljard die de overheid hiervoor had gereserveerd op de plank. De eenmalige compensatie van € 4000 werd 200 duizend keer uitgekeerd, een bedrag van €802 miljoen. Dat blijkt uit navraag van BNR bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) helpt ondernemers in sectoren die direct getroffen zijn door de kabinetsmaatregelen. Wie aan de voorwaarden voldoet krijgt eenmalig € 4.000  (belastingvrij). De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over de TOGS. De regeling is twee keer verruimd omdat veel ondernemers aan de bel trokken omdat zij niet voor de regeling in aanmerking kwamen, maar wel hard getroffen werden door de coronacrisis. Onder meer ging het daarbij om problemen met SBI-registratie.

Hier kun je controleren wie voor TOGS in aanmerking komen.

In mei heeft het kabinet bekendgemaakt dat de TOGS wordt opgevolgd door een nieuwe regeling: de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). Deze regeling is bedoeld voor mkb-bedrijven met maximaal 250 werknemers die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren tijdens de coronacrisis. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen tot € 50.000 tegemoetkoming per 4 maanden krijgen om vaste lasten te kunnen blijven opbrengen.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om TVL aan te vragen. De overheid is nog bezig met het uitwerken van de regelingen. Meer informatie wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt op de website van RVO.

Bronnen: BNR en KvK

Zzp’ers in culturele sector luiden noodklok

Er moet dringend noodsteun komen voor de grote groep zzp’ers in de culturele sector. De € 300 miljoen aan noodsteun die de overheid aan het begin van de coronacrisis heeft vrijgemaakt voor deze sector, sijpelt nauwelijks naar hen door. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1500 freelancers. Ruim 60% van de respondenten geeft aan dat opdrachten tot en met december gecanceld zijn, 40% heeft zelfs te maken met annuleringen na december. Bijna driekwart is bezorgd over hun eigen financiën vanaf september. De nood is zo hoog dat 43% zich genoodzaakt voelt om aanvullende werkzaamheden buiten de sector te vinden en 27% wil zich laten omscholen.

‘Mensen staan met de rug tegen de muur. Het is 5 voor 12", verwoorden musici Mattijs van de Woerd en Marjolein Niels de stemming. Volgens de initiatiefnemers van het onderzoek teren veel mensen die in het verleden altijd een goede boterham konden verdienen in de culturele sector snel in op hun reserves. ‘Als op korte termijn geen zicht is op aanvullende maatregelen of volledige herstart van de werkzaamheden, overbruggen vele zzp’ers de crisis niet’.

Om te voorkomen dat zij iets anders gaan doen en kennis verloren gaat voor de sector, is er een 'adequaat noodpakket' nodig, vindt Kamerlid Niels van den Berge van GroenLinks. ‘Het onderzoek geeft een ontluisterend beeld van de kaalslag die dreigt in de culturele sector. Er is een stille ramp gaande’, aldus Van den Berge voorafgaand aan het debat over cultuur dat binnenkort in de Tweede Kamer gevoerd zal worden.

Oppositiepartijen PvdA. SP en GroenLinks willen een noodpakket van € 1 miljard, waaronder een steunfonds van € 200 miljoen voor freelancers en zelfstandigen. Volgens het CBS is de sector goed voor 3,7% van het Bruto Binnenlands Product. De cultuursector draait voor zo’n 60% op zzp’ers, die met diverse (kortlopende) projecten en activiteiten aan de kost komen. Zo’n 30.000 zzp’ers kunnen nu geen aanspraak maken op steunmaatregelen.

Bron: persbericht

Blogs

ZZP Agenda