gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zzp'er loopt ruim € 10.000 omzet mis door coronacrisis

2 april 2020

De coronacrisis hakt er bij zzp'ers enorm in. De meesten verloren al duizenden euro’s omzet en zij houden rekening met meer dan € 10.000 gemiste inkomsten. Bijna 40% van de zzp’ers heeft aangeklopt bij de overheid voor noodhulp of vewacht dit binnenkort te doen. 

De coronacrisis hakt er bij de zzp'ers zwaar in. Meer dan de helft is al duizenden euro’s omzet misgelopen en zij houden rekening met meer dan € 10.000 aan gemiste inkomsten, zo blijkt uit onderzoek van MoneyMonk onder 1.000 zelfstandigen.

Weinig buffer onder zzp'ers om verliezen op te vangen

‘We zijn geschrokken van de uitkomsten,’ zegt Jasper Horstink, oprichter van MoneyMonk: 'Meer dan de helft is al duizenden euro’s omzet misgelopen en eenzelfde groep verwacht nog meer dan € 5.000 inkomsten te missen in het tweede kwartaal.'

De financiële buffers om deze verliezen op te vangen zijn beperkt. 20% van de zelfstandigen heeft geen buffer. En van de groep die wel een buffer hebben opgebouwd, kan 38% hooguit 1 tot 3 maanden vooruit. Veel zzp’ers verwachten tijdens de coronacrisis dan ook financieel in de problemen te komen. 

40% zzp'ers klopt aan voor noodhulp

De overheid heeft een pakket met noodmaatregelen gepresenteerd, waaronder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Op dit moment heeft 16% van de zelfstandigen al een beroep op die maatregelen gedaan, nog eens 23% is van plan om dit te doen. In totaal klopt dus 40% van de zzp'ers bij de overheid aan voor noodhulp.

Weet jij op welke voorzieningen uit het Corona Noodfonds Steunpakket jij recht hebt? Start de ZZP Corona Scan.

De helft van de zzp'ers vindt dat de overheid genoeg doet om ze te helpen. De andere helft is van mening dat er meer zou moeten gebeuren. Veel genoemde suggesties voor aanvullende maatregelen zijn het verlagen van de belastingen, het invoeren van een basisinkomen voor zelfstandigen en een hogere uitkering voor zzp’ers die in de problemen komen.

Ook thuiswerken valt zzp'ers zwaar

Los van de financiële gevolgen valt ook het vele thuiswerken de zzp’ers zwaar. Hoewel de meesten ook voor de crisis al wel eens vanuit huis werkten, doet 76% dat nu meer dan daarvoor. Liefst 74% geeft aan dit niet te willen blijven doen als de crisis achter de rug is.

MoneyMonk is aanbieder van een alles-in-één oplossing voor ondernemers, voor projectmanagement en online boekhouden. Voor het onderzoek werden abonnees van de nieuwsbrief van het bedrijf gevraagd naar de effecten van de coronacrisis op hun werk als zzp'er.

Tip: Lees in dit artikel voor welke noodhulp je terecht kunt bij de overheid en hoe je dit kunt aanvragen.

 

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord