• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 35: Zzp'ers schrikken van versnelde afbouw zelfstandigenaftrek, één op drie zzp’ers bezig met workation en ruim baan zzp’ers in beveiligingssector

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp'ers schrikken terug voor versnelde afbouw belastingvoordelen

Afgelopen week lekte de details van het bekostigingsplaatje van het miljardenpakket om de koopkracht te stimuleren uit. De coalitie wil de koopkrachtsteun van lagerbetaalden deels dekken met het versnellen van de verlaging van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek zou al € 650 per jaar worden afgebouwd naar € 1200,- in 2030. Als het aan de coalitie ligt wordt komend jaar deze stap verdubbeld naar € 1300.

De rekening wordt zo neergelegd bij de zzp'er, waarbij vooral de minder verdienende zzp'er de dupe zal zijn. Belangenvereniging VZN, waar de leden van Het Ondernemerscollectief ook door vertegenwoordigd zijn, wil eerst de officiële bekendmaking van de kabinetsplannen afwachten alvorens met een formele reactie te komen, zegt voorzitter Cristel van de Ven. 'Los van de nieuwste ontwikkelingen weten we al veel langer dat de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd, zonder dat daar iets voor in de plaats komt dat zelfstandigen in de gelegenheid stelt een buffer op te bouwen voor het afdekken van sociale risico's en ondernemersrisico's: het initiële doel van die aftrek. Dergelijke beslissingen laten zien dat de zzp'er op zijn zachtst gezegd niet echt het troetelkindje is van het kabinet.'

Tip: Bereken jouw netto inkomen en aftrekposten via onze calculator!

Bron: FD

Eén op drie zzp’ers met workation bezig

Eén op de drie zzp’ers in Nederland is dit jaar op workation geweest of heeft deze combinatie van werken en vakantie houden gepland. Gemiddeld wordt er 2,5 week voor ingeruimd. Dit blijkt uit onderzoek van Knab onder 1.100 ondernemers die klant zijn bij de bank. “De coronacrisis heeft het fenomeen workation veranderd van een hype in een blijvertje”, zegt Casper Zwart namens Knab. Opdrachtgevers verlangden vóór de crisis dat de zzp’er bij hen op kantoor kwam werken. Dat is nu helemaal verdwenen.”     

Door de coronapandemie zijn bedrijven makkelijker gaan denken over werken op afstand. Bijna 9 op de 10 zelfstandige ondernemers merken dat bij hun opdrachtgever. In het onderzoek van Knab zegt 64% van de zzp’ers zijn werk (deels) vanaf zijn vakantieadres te kunnen doen. Dat percentage verschilt sterk per sector. Op afstand werken is natuurlijk eenvoudiger in de branches ICT, kunst en cultuur en zakelijke dienstverlening dan in de sectoren bouw en horeca.  

Reisorganisaties merken dat de animo om op afstand te werken bij veel werkenden groeit. Sinds de pandemie zijn ze accommodaties gaan aanbieden specifiek voor een workation. Het voorziet duidelijk in een behoefte en groeit nog steeds. Deze zomer maakten er bij TUI al ruim duizend reizigers gebruik van. Vooral Curaçao, Bonaire, Zakynthos en de Algarve zijn in trek. Reisorganisaties zijn bezig met het uitbreiden van het aanbod van accommodaties en bestemmingen, specifiek ook steden. Werkgevers zien workation als een creatieve en attractieve manier om nieuw talent binnen te halen in de krappe arbeidsmarkt.

Bron: AD.nl

Ondernemers gecompenseerd voor kosten eHerkenning

De Belastingdienst gaat ondernemers compenseren voor de kosten die zij moeten maken voor het gebruik van eHerkenning. Deze inlogmethode is verplicht voor ondernemers die belastingaangifte moeten doen. Zzp’ers met een BV vallen hier ook onder. Zzp’ers met een eenmanszaak kunnen aangifte doen met DigiD en komen niet in aanmerking voor compensatie. Ook al hebben zij soms wel eHerkenning nodig, bijvoorbeeld als zij gebruik willen maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA) omdat er zakelijk een elektrisch voertuig is aangeschaft. En het MIA-nummer bij de belastingaangifte moet worden vermeld.

Ondernemers krijgen eenmaal per kalenderjaar een compensatie van € 24,20, meldt staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij in antwoord op Kamervragen van VVD’er Folkert Idsinga. De rechtbank oordeelde begin dit jaar dat ondernemers niet verplicht kunnen worden om eHerkenning te gebruiken zolang de Wet digitale overheid nog niet van kracht is. Later concludeerde de Hoge Raad dat de Belastingdienst dat wél kon verplichten. Ondanks de uitspraak van de Hoge Raad, kiest Van Rij nu voor een compromis. De regeling blijft van kracht totdat de Wet digitale overheid is aangenomen. Daarnaast zoekt de staatssecretaris naar een alternatief voor eHerkenning.      

Bron: Tweakers.net

Bezorgers Deliveroo gaan als zzp’er door met eigen maaltijdplatform

Nu Deliveroo heeft besloten zich in november 2022 uit Nederland terug te trekken, gaan de bezorgers van het Britse bedrijf door met een eigen maaltijdplatform. De coöperatie heet Bestellenbij. Alle zzp-bezorgers kunnen zich hierbij aansluiten. Bestellenbij voorziet vanaf 1 september klanten van de maaltijden van vooralsnog 13 restaurants. Deze werkzaamheden worden voorlopig nog naast de activiteiten voor Deliveroo uitgevoerd.   

Het Nederlandse initiatief is niet nieuw. Toen Deliveroo zich in 2019 uit Berlijn terugtrok, deden de Duitse collega’s hetzelfde. Ook in Frankrijk pogen lokale diensten het monopolie van de buitenlandse bezorgreuzen te doorbreken. De platformbedrijven hebben momenteel de wind tegen. In steeds meer landen zetten rechters een streep door het werken met (schijn)zzp’ers.

Met Bestellenbij wil initiatiefnemer Martijn Müller voorkomen dat de bezorgmarkt een speelbal van de machtige multinationals blijft. Alle bezorgers kunnen de binnenkomende bestellingen zien. Wie deze als eerste accepteert, mag hem uitvoeren. Bestellenbij werkt met een vaste prijs per kilometer. Daarmee kan een fietsbezorger € 16 per uur verdienen. De commissie voor restaurants is met 25% lager.    

Bron: Volkskrant.nl

Beveiligingssector: ruim baan voor zzp’ers

De beveiligingssector moet meer als ondernemer gaan denken om de huidige problemen het hoofd te kunnen bieden. Dit stelt directeur Leon Vincken van brancheorganisatie VBe NL. De sector loopt leeg en kampt met personeelsproblemen. Vincken wil zich blijven inzetten voor het weghalen voor de oorzaken. “Ruim baan voor zzp’ers, vrije werktijden, hoge salarissen en maximale flexibele inzet vanuit beveiligingspas op naam van de beveiliger en niet langer op bedrijfsnaam.”   

De directeur van VBe NL is niet verbaasd dat een steeds groter deel in de beveiliging als zzp’er gaat werken. Vincken: “Lastig voor ondernemers, maar het is in te passen. Oog houden voor de oorzaak van de beweging is noodzaak en niet de bestrijding van. Onze sector loopt anders nog harder leeg. We blijven de komende decennia een tekort houden en dat ziet iedere kenner die goed naar de ontwikkelingen kijkt.”

“Geef ruimte aan de echte zzp’ers, onze ondernemers van de toekomst”, vervolgt Vincken. “We willen een afspraak maken met onze drie ministers en betrokken politici om duidelijk een nieuwe boodschap van veiligheid on top op de agenda te plaatsen.”         

Wist je dat zzp'ers die lid worden van VBe NL een gratis lidmaatschap van Het Ondernemerscollectief ontvangen?

Bron: Beveiligingsnieuws.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Bereken jouw uurtarief

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!