• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 40: Zzp’ers mogen gebruikmaken van prijsplafond energie, werving zzp'ers met vacature tatoeage en Mediahuis afhoudend over minimumtarief voor zzp’ers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’ers mogen ook gebruikmaken van prijsplafond energie

Kleinere bedrijven en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruikmaken van het tijdelijke prijsplafond op energie. Het prijsplafond gaat gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens zijn dat zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en het kleine MKB. De regeling treedt op 1 januari 2023 in werking. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Het maximale tarief voor elektriciteit wordt verlaagd tot € 0,40 per KWh met een maximaal verbruik van 2.900 kWh.

Voor het energieverbruik boven het prijsplafond betalen zzp’ers net als huishoudens het tarief zoals dat in het energiecontract staat. Het kabinet komt daarnaast met een gerichte compensatieregeling voor het energie-intensieve MKB. Voor deze groep wordt de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) opgetuigd. De TEK is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van de ondernemer. De compensatie bestaat uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Hoe hoog de steunregeling gaat uitpakken, is nog niet bekend.

Bedrijven die veel stroom nodig hebben zijn bijvoorbeeld (industriële) bakkers, slagers, wasserijen, drukkerijen, metaal- en glastuinbouwbedrijven, chemische bedrijven en fabrikanten van producten als kunststof, papier en schadeherstelbedrijven. Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sector verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van extreem gestegen energieprijzen.

Bronnen: De Telegraaf en De Ondernemer

Bezorgers Deliveroo moeten als medewerker worden betaald

Bezorgers van Deliveroo vallen als medewerker onder de cao Beroepsgoederenvervoer en moeten dus ook als medewerker in loondienst worden betaald. Die uitspraak deed de rechtbank Amsterdam deze week in de zaak die vakbond FNV voert tegen de maaltijdbezorger. Volgens Deliveroo hebben de maaltijdbezorgers de status van zzp’er.  

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber, Helpling en Temper. Hun medewerkers zijn naar de mening van de vakbond schijnzelfstandigen. De medewerkers worden namelijk aangestuurd en hebben zeer weinig zeggenschap over tarieven en voorwaarden. Met als gevolg dat ze hun eigen verzekeringen, vrije dagen en pensioen moeten regelen.

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?

De rechterlijke uitspraak van deze week gaat over een groep van 12 bezorgers die vóór 2018 in loondienst hebben gewerkt bij Deliveroo. Zij eisen een loonnabetaling op basis van de cao Beroepsgoederenvervoer. Voor deze groep komt na zoveel jaren duidelijkheid. FNV vraagt al even lang aan de overheid om in te grijpen, omdat de wet DBA – die schijnzelfstandigheid moet tegengaan – niet wordt gehandhaafd.  

Bron: FNV

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!

Uurtarief calculator
Bereken jouw uurtarief

Mediahuis afhoudend over minimumtarief zzp’ers

“Bij Mediahuis hanteert men bij sommige titels nog steeds een uurtarief onder de € 30 en er is geen sprake van automatische indicatie. Dat is echt onacceptabel.“ Dit zeggen Milen van Boldrik en Lisa Koetsenruijer namens de FNV. De vakbond is in gesprek met een van de grootste mediabedrijven in Nederland over minimumtarieven voor freelancers. Volgens de FNV reageert Mediahuis nog ꞌafhoudendꞌ.

Bereken jouw minimale uurtarief met onze uurtarief calculator.

Deze zomer lukte het de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wel al om met uitgever DPG Media afspraken te maken over minimumtarieven voor zzp’ers. Volgens de NVJ heeft ook Mediahuis de financiële ruimte om de tarieven te verbeteren. Als DPG het kan, moet Mediahuis het ook kunnen, aldus de vakbond. Voor het einde van dit jaar willen de NVJ en Mediahuis opnieuw met elkaar in gesprek over de tarieven van freelancers. De NVJ roept zzp’ers van deze uitgever op om zich te melden indien zij een tarief van minder dan € 30 verdienen voor hun werkzaamheden voor Mediahuis.

Bron: Villamedia

Zzp’ers geworven met AR vacature tatoeage

Nieuwe zzp-monteurs werven via een augmented reality (AR) vacature tatoeage op het lichaam van een zzp-monteur die al aan het bedrijf verbonden is. Deze unieke personeelsadvertentie gebruikt het technisch bedrijf Special Ops sinds kort om in te spelen op de krappe arbeidsmarkt. In de getatoeëerde vacature zit een verborgen techniek die een AR-filter laat zien als je deze scant met je smartphone. Er verschijnt bij het scannen digitaal een extra laag informatie (de vacature) over de werkelijkheid (de tatoeage).

De speciale campagne ging begin deze week live en is opgezet in samenwerking met het creatieve bureau Fama Volat. Technische bedrijven vissen qua nieuw personeel vaak in dezelfde vijver. Daarom heeft Special Ops hun zzp’ers het aanbod gedaan om een AR vacature tatoeage te laten plaatsen. Als ambassadeurs die op plekken komen waar potentieel talent zich bevindt. “Het vinden van een groep met specifieke kennis en kunde is een uitdaging. Daarom zochten we een opvallende manier om dicht bij onze doelgroep te komen”, zegt directeur Saskia Daemen van Special Ops.

Bron: MarketingTribune.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.