• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 41: Zzp’ers mogen bij pensioenfondsen sparen voor oude dag, aantal zzp’ers blijft toenemen maar meer faillissementen, gevolgen energiekorting voor zzp’ers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’ers mogen bij pensioenfondsen sparen voor oude dag

Zzp’ers en andere zelfstandigen kunnen binnenkort ook bij een pensioenfonds gaan sparen voor hun oude dag. Pensioenfondsen mogen hiermee vijf jaar lang experimenteren. Zzp’ers die zich in die tijd aanmelden, mogen daarna nog drie jaar vrijwillig blijven deelnemen in geval het experiment wordt beëindigd. Dit voorstel van minister Carola Schouten ligt op tafel bij de behandeling van de nieuwe Wet Toekomst Pensioen, die een hervorming van het pensioenstelsel behelst.

Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioen wil hiermee tegemoetkomen aan de wensen van de oppositie in de Tweede Kamer. De steun van GroenLinks en PvdA is nodig om het wetsvoorstel (ook) door de Eerste Kamer te loodsen, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Beide linkse partijen willen dat het kabinet meer maatregelen neemt waardoor meer zelfstandigen pensioen gaan opbouwen. PvdA en GroenLinks zeggen 'een sociale ramp te vrezen' doordat bijna twee miljoen werkenden geen pensioenregeling hebben óf krijgen in het nieuwe akkoord.

Lees ook het kennisartikel: Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp’er?

Een pensioenplicht voor zelfstandigen gaat het kabinet te ver. Voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL) verwacht niet dat veel zelfstandigen straks van de voorgestelde regeling gebruik gaan maken. “Het zijn vaak dure premies. Ik denk dat het in de praktijk weinig gaat voorstellen. Wat kabinetten steeds doen: ze halen alle ruimte weg voor zzp'ers en ondernemers om fiscale buffers op te bouwen.”  Biesheuvel doelt daarmee op (verdwijnende) regelingen als pensioen voor ondernemers in eigen beheer, zelfstandigenaftrek en fiscale oudedagsreserve.

Bronnen: De Telegraaf, BNR en Volkskrant.nl

Aantal zzp’ers blijft toenemen, wel meer faillissementen

Het aantal ondernemingen in Nederland blijft toenemen. Op 1 oktober dit jaar waren er 2.2942.255 economisch actieve bedrijven in het Handelsregister ingeschreven. Dat zijn er 150.000 méér dan in oktober 2021. Dat komt mede door het toenemend aantal zzp’ers in Nederland, zegt bijzonder hoogleraar aan de Tilburg University Josette Dijkhuizen. “Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt. Veel mensen zien mogelijk een kans om genoeg opdrachten te scoren om hun loondienstverband te verruilen voor het ondernemerschap.”

De groei komt voornamelijk op het conto van de bouwsector. Het aantal starters in de bouw lag in augustus 2022 ruim 30% hoger dan een jaar eerder. In de deelsector elektrotechnische bouwinstallatie was de toename in een jaar tijd zelfs 87%. Het afgelopen jaar kwamen er ruim 2.900 bedrijven in de elektrotechnische installatie bij. In augustus startten ook 104 nieuwe bedrijven die actief zijn in de aanleg van elektriciteits- en telecommunicatiekabels, 76% meer dan in augustus 2021. Een flinke groei van starters is ook te zien in de zakelijke dienstverlening, gericht op advies en technisch ontwerp. Denk aan architecten en ingenieurs.

Aan de andere kant ziet de KvK in zijn maandelijkse trendrapport het aantal faillissementen oplopen. In september dit jaar gingen 176 bedrijven failliet, 53 meer dan een jaar eerder. “Het aantal faillissementen is absoluut gezien weliswaar vrij laag, maar het is wel een belangrijke graadmeter voor (financiële) problemen in het bedrijfsleven”, aldus hoogleraar Joris Knoben van de Tilburg School of Economics and Management. Volgens hem gaat de stapeling van problemen, zoals corona en de prijsstijgingen, steeds meer bedrijven de kop kosten.

Bronnen: AGF.nl , Volkskrant.nl en Welingelichte kringen

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Meer over de pensioen helpdesk
Pensioen helpdesk

Korting op energie: wat betekent dit voor zzp’ers?

Alle huishoudens en andere kleinverbruikers krijgen in de komende maanden november en december een korting van € 190 op hun energierekening. Zzp’ers met een energiecontact op de zaak vallen ook onder deze regeling van de overheid, evenals verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en kleine mkb’ers. De overheidsbijdrage wordt verrekend met de energierekening. Moet je als zelfstandige in november bijvoorbeeld € 350 voor gas en stroom betalen, betaal je dankzij de korting maar € 160.

Is jouw energierekening straks in november en/of december lager dan € 190? Dan betaal je die maand niets en wordt de overtollige compensatie zoals het nu lijkt doorberekend op de jaarafrekening. Mogelijk wordt dan een bedrag uitbetaald, maar dit staat niet exact aangegeven in de kabinetsplannen voor een lagere energierekening.

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. De € 190-regeling stopt dan. In plaats daarvan betalen huishoudens (inclusief zzp’ers) maximaal € 1,45 per kuub gas (tot een maximaal jaarverbruik van 1.200 kuub gas) en € 0,40 per kWh stroom tot een jaarverbruik van 2.900 kWh stroom. Daarboven geldt de marktprijs. Het volume van het prijsplafond wordt op basis van het verbruiksprofiel over het jaar verdeeld. Zo kan op ieder moment een eindafrekening worden opgesteld of kan iemand overstappen naar een andere energiemaatschappij.

De verantwoording voor het aanpassen van het maandbedrag ligt bij de klant zelf, al zal de leverancier naar verwachting een advies uitbrengen. Als je als zzp’er op 1 januari een nieuw contract afsluit, hoef je niets aan te passen of te berekenen. Dit doet de energieleverancier dan voor je.  

Bronnen: Business Insider en Manners.nl

Europese subsidie zzp’ers voor vergroenen bedrijven

Vanaf begin volgend jaar kunnen zowel zzp’ers als grote bedrijven in Noord-Nederland aanspraak maken op Europees geld uit het Just Transition Fund (JTF). De subsidie is bedoeld voor innovatieve plannen die de weg naar een groene economie vinden. Naast zzp’ers en grote bedrijven worden kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden uitgenodigd om een subsidieaanvraag te doen.

Tot 2027 is 330 miljoen euro aan Europees geld toegezegd. De subsidie is in het leven geroepen om vooral industriële bedrijven die afhankelijk zijn van aardgas te helpen om te switchen naar het gebruik van duurzame energie. Doel is de economie in Noord-Nederland onafhankelijker te maken van vervuilende brandstoffen. De subsidieaanvragen worden verzameld door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Bron: RTV Noord

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!