• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Werkvereniging: "Noodfonds zzp’ers noodzakelijk en rechtvaardig"

De Werkvereniging reageert geschokt op de uitspraak van minister Wiebes (Economische Zaken) dat zzp'ers geen aanspraak kunnen maken op financiële hulp. Tijdens een uitzending van WNL zei de bewindsman dat zzp'ers vrijwillig voor deze ondernemersvorm kiezen, met bijkomend ondernemersrisico.

Dit betekent dat de overheid niet zal bijspringen nu het coronavirus tot grote economische ontwrichting leidt. De Werkvereniging is het hier totaal niet mee eens en eist dat het kabinet ook maatregelen voor zzp'ers neemt.

Sinds de uitspraak van Wiebes kwam er bij de Werkvereniging een stroom binnen van verontruste reacties. Het platform voor 'modern werkenden' eist dat het kabinet ook maatregelen voor zzp’ers neemt. Het coronavirus raakt iedereen. De overheid kan deze bevolkingsgroep en hun gezinnen niet aan hun lot overlaten.

Pure rechtsongelijkheid

Wouters: Minister Wiebes creëert pure rechtsongelijkheid. Elke vorm van ondernemen brengt risico’s met zich mee, maar deze pandemie kon niemand voorzien."

"Maak zelfstandigen geen tweederangsburgers," vervolgt Wouters: "De minister heeft kennelijk geen idee hoeveel zelfstandigen tijdens het bezweren van deze crisis als ‘cruciaal’ zijn aangemerkt. Ook zij zijn met man en macht aan het werk, maar mogen niet rekenen op financiële hulp. Wij vinden dat onrechtvaardig en onverantwoord.”

Onorthodoxe maatregelen

De Werkvereniging zal de komende dagen samenwerking zoeken met andere organisaties, waaronder Het Ondernemerscollectief, die opkomen voor zzp’ers en andere modern werkenden. Op voorhand roept ze alle politieke partijen op om daadwerkelijk te laten zien dat ze ook deze groep vertegenwoordigen. De prioriteit moet daarbij liggen op het wegnemen van onduidelijkheid. "Zet de nieuwe zzp-wetgeving aan de kant en focus nu op het bezweren van de crisis. Ga geen politiek bedrijven, durf juist nu onorthodoxe maatregelen te nemen die keihard nodig zijn.

Er is ook een petitie gestart om ook bijstand voor zzp-ondernemers te bepleiten. De Werkvereniging roept alle zzp’ers om de petitie te ondertekenen.

Update: bijstandsregelingen zzp'ers

Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft de overheid diverse regelingen getroffen om de financiële gevolgen van de crisis voor zelfstandig ondernemers te beperken. Meer weten? Lees de volgende artikelen:

ZZP Corona Scan

Wil je weten op welke regelingen uit Corona Noodfonds Steunpakket jij recht hebt? Met de ZZP Corona Scan heb je binnen 5 minuten inzicht. Start ZZP Corona Scan.

Blogs

ZZP Agenda