Weerstand tegen minimumtarieven voor zzp’ers

30 juli 2015

Minimumtarieven voor zzp’ers zijn geen oplossing voor de inkomstendaling van de zelfstandige ondernemers. Dat stelt algemeen directeur Paul den Ronden van payroll organisatie Tentoo, als reactie op de nieuwe CAO-afspraken voor architecten. Vakbonden en werkgevers legden daarin afgelopen week vast minimumtarieven in te voeren. “Bovendien is dit in strijd met het vrije ondernemerschap”, aldus Den Ronden.

Minimumtarieven voor zzp’ers zijn geen oplossing voor de inkomstendaling van de zelfstandige ondernemers. Dat stelt algemeen directeur Paul den Ronden van payroll organisatie Tentoo, als reactie op de nieuwe CAO-afspraken voor architecten.

Vakbonden en werkgevers legden daarin afgelopen week vast minimumtarieven in te voeren. “Bovendien is dit in strijd met het vrije ondernemerschap”, aldus Den Ronden.

Andere sectoren

Volgens Den Ronden is het een slechte zaak dat voor zelfstandige ondernemers een minimumtarief geldt. De algemeen directeur hoopt daarom dat de CAO-afspraken voor architecten geen navolging krijgen in andere sectoren. “Als het minimumtarief wordt ingevoerd, verwacht ik dat dit tarief wordt gezien als benchmark – een prijs waarvoor zzp’ers moeten kunnen werken. Dat beperkt hen in hun onderhandelingsvrijheid.”

Uurtarieven
Den Ronden vervolgt: “Sowieso is een minimumtarief voor zzp’ers niet te handhaven. Want ondernemers hoeven geen uurtarief af te spreken. Het is niet ongebruikelijk voor zzp’ers om een projectprijs af te spreken. Het maakt dan vervolgens niet uit hoeveel uur eraan wordt besteed. Wil dit plan echt slagen, dan moet je zzp’ers verplichten met uurtarieven te werken en projectprijzen verbieden.”

CAO-afspraken
Zelfstandige architecten zijn nu het slachtoffer van CAO-afspraken in de sector. “Het minimumtarief is niet bedacht om zelfstandige architecten te beschermen, maar om de concurrentiepositie van architecten in loondienst te versterken. Doordat zelfstandige architecten nu steeds zakken met hun tarieven, worden architecten in loondienst minder aantrekkelijk. Het minimumtarief maakt hier een einde aan. De positie van de zzp’er was dus zeer zeker niet het uitgangspunt. Want waarom zijn wél de belangenorganisaties voor werknemers in de architectuur betrokken bij het overleg, en zzp-organisaties niet?”

Terug naar overzicht


 
 
ikwordzzper.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord