• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Weerstand tegen minimumtarieven voor zzp’ers

Minimumtarieven voor zzp’ers zijn geen oplossing voor de inkomstendaling van de zelfstandige ondernemers. Dat stelt algemeen directeur Paul den Ronden van payroll organisatie Tentoo, als reactie op de nieuwe CAO-afspraken voor architecten. Vakbonden en werkgevers legden daarin afgelopen week vast minimumtarieven in te voeren. “Bovendien is dit in strijd met het vrije ondernemerschap”, aldus Den Ronden.

Minimumtarieven voor zzp’ers zijn geen oplossing voor de inkomstendaling van de zelfstandige ondernemers. Dat stelt algemeen directeur Paul den Ronden van payroll organisatie Tentoo, als reactie op de nieuwe CAO-afspraken voor architecten.

Vakbonden en werkgevers legden daarin afgelopen week vast minimumtarieven in te voeren. “Bovendien is dit in strijd met het vrije ondernemerschap”, aldus Den Ronden.

Andere sectoren

Volgens Den Ronden is het een slechte zaak dat voor zelfstandige ondernemers een minimumtarief geldt. De algemeen directeur hoopt daarom dat de CAO-afspraken voor architecten geen navolging krijgen in andere sectoren. “Als het minimumtarief wordt ingevoerd, verwacht ik dat dit tarief wordt gezien als benchmark – een prijs waarvoor zzp’ers moeten kunnen werken. Dat beperkt hen in hun onderhandelingsvrijheid.”

Uurtarieven
Den Ronden vervolgt: “Sowieso is een minimumtarief voor zzp’ers niet te handhaven. Want ondernemers hoeven geen uurtarief af te spreken. Het is niet ongebruikelijk voor zzp’ers om een projectprijs af te spreken. Het maakt dan vervolgens niet uit hoeveel uur eraan wordt besteed. Wil dit plan echt slagen, dan moet je zzp’ers verplichten met uurtarieven te werken en projectprijzen verbieden.”

CAO-afspraken
Zelfstandige architecten zijn nu het slachtoffer van CAO-afspraken in de sector. “Het minimumtarief is niet bedacht om zelfstandige architecten te beschermen, maar om de concurrentiepositie van architecten in loondienst te versterken. Doordat zelfstandige architecten nu steeds zakken met hun tarieven, worden architecten in loondienst minder aantrekkelijk. Het minimumtarief maakt hier een einde aan. De positie van de zzp’er was dus zeer zeker niet het uitgangspunt. Want waarom zijn wél de belangenorganisaties voor werknemers in de architectuur betrokken bij het overleg, en zzp-organisaties niet?”

Blogs

ZZP Agenda