• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 44: Versnelde afbouw zelfstandigenaftrek en nieuwe marktplaats voor zzp’ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week:

Versnelde afbouw zelfstandigenaftrek nodig om EU-coronasteun te krijgen

De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers moet versneld worden versoberd om voor Europese coronasteungelden in aanmerking te komen. Dat laat minister Hoekstra van Financiën weten.

De Europese Commissie stelt aan alle landen eisen omtrent economische hervormingen voordat ze coronasteun kunnen ontvangen. Ook Nederland moet hervormingen doorvoeren om aanspraak te maken op het coronaherstelfonds. Dit is een klap voor zzp’ers. Ondanks dat vorig jaar al is besloten om de zelfstandigenaftrek meer dan te halveren, is een verdere versobering nodig om aanspraak te maken op Europese coronasteungelden. Het betekent extra munitie voor voorstanders van dergelijke hervormingen bij de lopende kabinetsformatie.

Het is al duidelijk dat Nederland dit kalenderjaar de hervormingsplannen nog niet klaar heeft. Hoekstra denkt echter tijd genoeg te hebben. De voorstellen moeten uiterlijk in de zomer van volgend jaar ter beoordeling in Brussel liggen. Daarmee is Nederland het laatste EU-land dat zijn voorstellen klaar heeft.

Bron: Ikwordzzper.nl

Nieuwe marktplaats voor zzp’ers

Het gerucht ging al een tijd rond, maar sinds kort is er een nieuwe marktplaats voor zzp’ers. LinkedIn heeft wereldwijd de Service Marketplace voor zzp’ers geïntroduceerd. Daarmee gaat LinkedIn de concurrentie aan met platforms als Fiverr en Upwork.

Sinds januari 2021 draaide er al een bèta-versie in de Verenigde Staten. Daaraan deden 2 miljoen gebruikers mee. LinkedIn heeft wereldwijd naar schatting 800 miljoen gebruikers. De service is nu dus voor iedere LinkedIn-gebruiker beschikbaar. Op de nieuwe marktplaats van LinkedIn kan je een ondernemersprofiel aanmaken en aangeven welke werkzaamheden je verricht.

De marktplaats is voorlopig nog gratis. De mogelijkheden zijn echter nog wel beperkt. Zo kan je zelf nog niet op zoek gaan naar opdrachten, maar moet je nog gevonden worden via het algemene zoekvenster. Zodra een opdrachtgever een opdracht intikt, komt LinkedIn met de aanvullende suggestie in Service Marketplace. Vervolgens krijgen opdrachtgevers een lijst met kandidaten.

Op de nieuwe marktplaats staan 250 vakgebieden. Het plan is om dat aantal de komende tijd uit te breiden naar 500. Ook over de uitbreiding met andere functionaliteiten wordt nog nagedacht.

Bron: ZipConomy

Toename zzp’ers in de horeca en detailhandel en extreem weinig faillissementen

In oktober 2021 waren er ruim 4% minder nieuwe zzp’ers en 7% meer stoppers dan in oktober 2020. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over oktober 2021.

Het aantal ingeschreven bedrijven is gestegen naar 2.186.061. Hiervan zijn er 1.163.922 fulltime zzp’ers (53%) en 325.063 parttime zzp’ers (15%). Er zijn dus 697.076 bedrijven die niet als zzp ingeschreven staan (32%). Het aantal faillissementen blijft met een aantal van 99 extreem laag. Dit is 48% lager dan oktober 2020 en zelfs 59% minder dan het aantal faillissementen in oktober 2019.

Vooral in de horeca is met 43% meer starters sprake van een enorme groei. De stijging is goed te zien bij restaurants en cafetaria’s. Binnen deze branche valt ook de eventcatering op. In deze sector zijn veel zelfstandig werkende (freelance) koks, kelners en barista’s ingeschreven.

Ook het aantal zzp’ers in de detailhandel is sterk gestegen. Dit komt voornamelijk door de groei van webshops. Wat opvalt is dat, gelijk met de toename van het aantal startende internetwinkels, ook het aantal stoppers in die branche oploopt. Vanaf juli 2020 ligt het aantal stoppers 30% hoger dan normaal.

Bron: KvK. Download het trendrapport hieronder.

Download

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

 

ZZP Agenda

Onze partners