• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 47: Tweede Kamer wil snel extra uitbreiding coronasteun en veel werkaanbod voor zzp’ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week:

Meer dan helft van zzp'ers kunnen huidig werkaanbod niet aan

De huidige krapte op de arbeidsmarkt is ook te merken onder zzp’ers. Ruim 6 op de 10 zzp’ers geven aan dat ze meer werk aangeboden krijgen, dan dat ze kunnen aankunnen. Maar liefst 17% van de zzp’ers geeft aan dat zij sinds afgelopen zomer het uurtarief heeft verhoogd. Nog eens 23% is van plan dit in de komende drie maanden te doen. De verhoging bedraagt gemiddeld 11%. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 1.000 zakelijke klanten.

De meeste zzp’ers (60%) verhogen hun tarieven dus niet. 36% geeft aan de tarieven niet te verhogen omdat ze dat niet willen doen bij hun vaste opdrachtgever. 20% heeft geen specifieke reden om niet te verhogen. Slechts 9% is bang dat ze minder opdrachten krijgen als ze hun tarieven verhogen.

Uit het onderzoek blijkt dat het werkaanbod in de bouw het grootst is. In de cultuursector merken zzp’ers het minst van de toenemende vraag.

Bron: ANP

Aantal zzp’ers in de beveiliging stijgt

De afgelopen vijf maanden hebben veel meer particuliere beveiligers zich als zzp’er in het handelsregister ingeschreven. Dit blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Het aantal ondernemingen in de particuliere beveiliging groeit al jaren en vooral bij zzp’ers. Van 3.157 op 1 januari 2019 tot 5.026 op 1 november 2021. Op 1 juni 2021 waren dit er nog 4.791.

De stijging is vooral zichtbaar in de grote steden zoals Rotterdam (82%), Den Haag (80%) en Amsterdam (72%). Maar ook de wat kleinere steden zoals de IJmond (73% en Delft en Westland (71%) is de groei goed te zien.

De brancheorganisatie Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland VBe NL vindt de stijging van het aantal zzp’ers goed nieuws. “Wij zien een behoefte aan groeiend ondernemerschap. Veel zzp’ers groeien door naar ondernemers met personeel. Wij verenigen daarom ook zzp’ers in onze vereniging en maken ons sterk voor collectieve afspraken en afspraken met de Belastingdienst.

Bron: Baaz

Tweede Kamer wil snelle uitbreiding coronasteun aan ondernemers en zzp’ers

Een ruime Kamermeerderheid wil een forse verruiming van de steun aan ondernemers en zzp’ers als het demissionaire kabinet vandaag met strengere coronamaatregelen komt. Onder meer de loonsteun en de mogelijkheid om belastingbetaling uit te stellen, moeten terugkomen.

De Tweede Kamer debatteerde afgelopen woensdag over het vorige week door het kabinet aangekondigde steunpakket van € 1,3 miljard. Dat is bedoeld voor de vaste lasten van bedrijven die zijn getroffen door de vervroegde sluitingstijden en de comeback van de anderhalve meter samenleving.

Het steunpakket was echter al voor de start van het debat al achterhaald. Het kabinet vroeg woensdag namelijk het OMT om een spoedadvies over hoe het de golf aan coronabesmettingen en snel oplopende ziekenhuisopnames nog kan stoppen. Dat betekent waarschijnlijk de aankondiging van nieuwe ‘lockdownachtige’ maatregelen bij de persconferentie vanavond. Ook de coalitiepartijen vinden dat alleen een vaste lastenvergoeding voor zzp’ers onvoldoende is.

De Kamer dringt er nu op aan de NOW-regeling en de Tozo weer open te stellen. Met terugwerkende kracht tot half november.

Het kabinet heeft tot nog toe alleen toegezegd dat de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) terugkomt. Anders dat bij eerdere steunpakketten zit er bij deze € 1,3 miljard geen loonsubsidie.

Bron: FD

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Agenda