• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 51: Toch coronasteun voor zzp’er en tarieven zzp’ers stijgen verder in 2022

Ikwordzzper praat je bij. Deze week:

Op gang komen coronasteun voor zzp’ers duurt lang bij gemeenten

Zzp’ers die een deel van hun inkomen zien wegvallen vanwege de huidige maatregelen tegen het coronavirus, moeten soms lang wachten voordat ze financiële steun van hun gemeente krijgen.

Nu de Tozo niet terugkeert, moet de gemeente noodlijdende zzp’ers financiële steun bieden. Dat gaat via een aangepaste versie van de bijzondere bijstand voor zelfstandigen (BBZ). Vooral de kleinere gemeente heeft te weinig personeel om de aanvragen af te handelen. Dat bevestigt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Sinds bekend werd dat de Tozo-regeling niet terugkeert, is er veel kritiek. Zo blijkt uit een eerdere peiling van Knab dat ruim één op de drie zzp’ers zijn inkomen fors zag dalen door de coronamaatregelen. Diverse organisaties pleitten al voor herinvoering van de Tozo en de TONK-regeling. Deze laatste regeling bood zzp’ers tijdelijke ondersteuning bij het betalen van noodzakelijke kosten.

De regels voor de bijzondere bijstand zijn als gevolg van de coronamaatregelen versoepeld. Binnen de regeling mag niet meer gekeken worden naar het vermogen van zzp’ers die een aanvraag indienen. Gemeenten passen echter wel een levensvatbaarheidstoets toe. Alleen als een bedrijf na de steunperiode nog levensvatbaar is, wordt een aanvraag goedgekeurd.

Het ministerie van Sociale Zaken stelt in een reactie dat gemeenten in sommige gevallen veel informatie vragen van zzp’ers die een aanvraag indienen. De VZN waar ook de leden van Het Ondernemerscollectief door vertegenwoordig worden roept gemeenten op soepel en ruimhartig om te gaan met de aanvragen.

Bron: Villamedia

Aanpassing coronasteun voor zzp’ers

Het kabinet past het economisch steunpakket voor het 4e kwartaal van dit jaar aan. Dit vanwege de lockdown die op 19 december 2021 inging.

Voor zzp'ers zijn er twee onderwerpen van belang. 

  1. Zzp’ers komen in het vierde kwartaal in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) bij 20% omzetverlies in plaats van bij 30%. En de verplichte aflossing op de Tozo-lening begint een half jaar later, dus op 1 juli 2022.
  2. Het kabinet verlaagt de omzetverliesdrempel van de TVL in het vierde kwartaal van 2021 van 30% naar 20%. 

In de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) staat dat zelfstandig ondernemers de lening voor bedrijfskapitaal Tozo vanaf 1 januari 2022 moeten beginnen met aflossen. Door de verscherpte maatregelen is dat voor veel zelfstandig ondernemers moeilijk. De start van de verplichte aflossing begint daarom een half jaar later, dus op 1 juli 2022. Dit uitstel geldt voor alle Tozo-leningen, ongeacht het moment van verstrekking Daarnaast wordt de looptijd voor alle Tozo-leningen met één jaar verlengd van 5 jaar tot 6 jaar. Dat is de periode vanaf het moment van verstrekking tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald. Over de maanden januari 2022 tot en met juni 2022 hoeft ook geen rente te worden betaald.

Bron: Rijksoverheid

Tarieven zzp’ers stijgen in 2022

Volgend jaar zullen de tarieven van zzp’ers flink stijgen. Ook de uurlonen van platformwerkers gaan hard omhoog. Dat komt niet zozeer door de hoge inflatie. Het is vooral het personeelstekort dat de kosten van de flexkracht opdrijft. Dit blijkt uit onderzoek van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group

Zij verwachten in 2022 een tariefstijging van 7% voor zzp’ers. Een hoogopgeleide professional kan het uurtarief gemiddeld met 5% verhogen. Voor praktisch opgeleiden stijgt het uurtarief nog harder: 10%. Binnen praktisch opgeleide beroepsgroepen worden de grootste stijgingen verwacht. Het onderzoek is gebaseerd op negen factoren, waaronder de inkomensontwikkeling van zzp’ers, inflatie, economische groei en vacaturegraad.

Ook platformwerkers verdienen overigens steeds meer dankzij de krapte op de arbeidsmarkt. Dat geldt met name voor fietskoeriers, orderpickers en logistiek medewerkers. In de afgelopen drie maanden is namelijk er een enorme stijging te zien in de uurlonen op de flexibele uitzendplatformen.

Tip: Bereken jouw uurtarief met onze uurtarief calculator.

Bron: Flexmarkt

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Onze partners