gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Sterke toename zzp onderwijzers

5 februari 2019

Steeds meer docenten schrijven zich in als zzp'er. Het lerarentekort is zo groot, dat steeds meer onderwijzers aan de slag gaan als zzp'er. In vier jaar tijd is het aantal zelfstandigen in het onderwijs bijna verdubbeld. Dat meldt RTL Z vandaag.

Het lerarentekort is al langer een probleem: er zijn te weinig invalkrachten bij ziekte. Deze week roept de AVS, de Algemene Vereniging Schoolleiders, samen met CNV Schoolleiders directeuren op om geen vervanging te regelen bij ziekte. Dit zou een signaal af moeten geven aan de politiek.

Van 101 naar 193 zzp'ers in het voorgezet onderwijs

Steeds meer leerkrachten gaan daarom aan de slag als zzp’er. Begin 2015 stonden zo’n 100 mensen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig onderwijzer of invalkracht in het onderwijs. In 2019 is dit aantal gegroeid naar 186 mensen. In het voortgezet onderwijs is de toename nóg groter: van 101 in 2015 naar 193 begin 2019. In het mbo is het gebruikelijk om zzp’ers in te zetten, omdat veel onderwijzers lesgeven combineren met werken in de praktijk.

Scheve gezichten

Voorzitter van de AVS, Petra van Haren vertelt aan RTL Z hoe zorgelijk zij de situatie vindt. Vervanging bij uitval is moeilijker wordt en arbeidskosten hoger zijn. Daardoor zouden de budgetten nog verder worden uitgehold. Ook zouden er scheve gezichten ontstaan tussen het vaste team en de zzp docenten. De AVS hoopt dat betere salarissen en lagere werkdruk meer docenten in loondienst aan de slag kunnen.

Lees hier meer.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord