• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Sterke toename zzp onderwijzers

Steeds meer docenten schrijven zich in als zzp'er. Het lerarentekort is zo groot, dat steeds meer onderwijzers aan de slag gaan als zzp'er. In vier jaar tijd is het aantal zelfstandigen in het onderwijs bijna verdubbeld. Dat meldt RTL Z vandaag.

Het lerarentekort is al langer een probleem: er zijn te weinig invalkrachten bij ziekte. Deze week roept de AVS, de Algemene Vereniging Schoolleiders, samen met CNV Schoolleiders directeuren op om geen vervanging te regelen bij ziekte. Dit zou een signaal af moeten geven aan de politiek.

Van 101 naar 193 zzp'ers in het voorgezet onderwijs

Steeds meer leerkrachten gaan daarom aan de slag als zzp’er. Begin 2015 stonden zo’n 100 mensen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig onderwijzer of invalkracht in het onderwijs. In 2019 is dit aantal gegroeid naar 186 mensen. In het voortgezet onderwijs is de toename nóg groter: van 101 in 2015 naar 193 begin 2019. In het mbo is het gebruikelijk om zzp’ers in te zetten, omdat veel onderwijzers lesgeven combineren met werken in de praktijk.

Scheve gezichten

Voorzitter van de AVS, Petra van Haren vertelt aan RTL Z hoe zorgelijk zij de situatie vindt. Vervanging bij uitval is moeilijker wordt en arbeidskosten hoger zijn. Daardoor zouden de budgetten nog verder worden uitgehold. Ook zouden er scheve gezichten ontstaan tussen het vaste team en de zzp docenten. De AVS hoopt dat betere salarissen en lagere werkdruk meer docenten in loondienst aan de slag kunnen.

Lees hier meer.

Blogs

ZZP Agenda

juni
25
juni
26