• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Prinsjesdag 2019: Dit raakt de zzp'er!

Prinsjesdag 2019 presenteerde weer een aantal maatregelingen waar de zzp'ers in Nederland rekening mee moeten houden. Wij maakten een overzicht.

Een aantal maatregelen die op Prinsjesdag 2019 werden gepresenteerd waren al eerder uitgelekt. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering


De zzp'ers moeten zich op den duur gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Wanneer die verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ingaat en wat het gaat kosten, blijft onduidelijk. Het kabinet komt in de zomer van 2020 met een voorstel.

In de Miljoenennota herhaalt het kabinet de maatregelen die zijn afgesproken in het Pensioenakkoord. Daarin staat onder andere dat zelfstandigen meer mogelijkheden krijgen om pensioen op te bouwen. Dat betekent niet dat ze verplicht moeten sparen voor hun pensioen.

Minimumtarief en zelfstandigenverklaring

Verder geldt vanaf 2021 een minimum uurtarief van €16 per uur voor zzp'ers. Deze maatregel is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Diverse belangenbehartigers en politieke partijen pleiten voor een hoger minimumtarief, maar door EU-wetgeving is dat niet mogelijk.

Bij zzp'ers met een uurtarief boven de €75 gaat het kabinet ervan uit dat mensen kunnen sparen voor werkloosheid en pensioen en dat ze zich kunnen verzekeren.

De zzp'ers met een hoog tarief zullen vanaf 2021 werken met een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als zelfstandig ondernemer werken en gevrijwaard zijn van loonheffingen, pensioenverplichtingen en cao-bepalingen. Hoe en wanneer deze verklaring kan worden ingezet is nog onduidelijk, ook wat de inhoud zal zijn.

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Dat de zelfstandigenaftrek met ruim €2.000 omlaag zou gaan las je al eerder in dit nieuwsbericht. Echter nu is bekend geworden dat dit in acht stappen gaat plaatsvinden vanaf 2020 ieder jaar €250 en één keer een stap van €280. Uiteindelijk zal er in 2028 een bedrag van €5.000 aan zelfstandigenaftrek overblijven. Doordat er ook maatregelen worden genomen die de lasten zullen verlichten, zoals het verhogen van de arbeidskorting, zullen volgens de eerste berekeningen zelfstandigen er uiteindelijk op vooruit gaan.

Arbeidskorting omhoog

De arbeidskorting wordt over het gehele traject verhoogd met in totaal €285, verdeeld over drie stappen in 2020, 2021 en 2022. De algemene heffingskorting wordt met €78 extra verhoogd in 2020 en €2 extra in 2021.

Flex en ZZP slecht voor economie

Ondanks de even spaarzame als obligate mooie woorden kan de Miljoenennota niet verhullen dat het kabinet weinig op heeft met zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers. Het beeld dat het kabinet heeft van deze categorie werkenden is uitgesproken negatief. Een serieuze onderbouwing daarvan zoekt de lezer tevergeefs. Lees verder in deze blog van ZZP Expert Pierre Spaninks.

Inkomstenbelasting gaat omlaag bij modale zzp'er

Betaal je nu nog 36,65% inkomstenbelasting tot €20.384 belastbare winst en tot €68.507 38,1% belasting. Vanaf 2020 zal er over de eerste €68.507 een percentage van 37,35% gaan gelden en daarboven 49,5% waar nu nog 51,75% over wordt geheven. Dit betekent in de praktijk dat zzp'ers met een laag inkomen er op achteruit zullen gaan en modale inkomens en hoger er op vooruit.

Subsidieregeling vervangt scholingsaftrek

De scholingsaftrek in de inkomstenbelasting vervalt. In plaats van deze aftrekpost komt de subsidieregeling STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie). Doel van het STAP-budget is om, aanvullend aan andere inspanningen vanuit de overheid en private partijen, de beroepsbevolking duurzaam inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt.

Bijtellingspercentage elektrische auto omhoog

Het bijtellingspercentage voor een nieuwe elektrische auto van de zaak gaat in 2020 omhoog. En bedraagt dan 8% over de eerste €45.000 cataloguswaarde en 22% over het meerdere.

De vrijstelling motorrijtuigenbelasting en BPM voor volledig elektrische auto’s blijft tot 2025 gehandhaafd. Hybride auto’s blijven tot 2025 profiteren van een korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting.

Overige wetswijzigingen voor zzp'ers

Wil je meer weten over veranderingen in wetgeving en regels en wat er de komende tijd gaat veranderen? Bekijk dan alle wetswijzigingen en nieuwe regels. of blijf op de hoogte met de NieuweWetten-app van de Kamer van Koophandel.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze materie? Word dan lid van Het Ondernemerscollectief en vraag het aan de Fiscale Helpdesk of zoek een boekhouder bij jou in de regio via www.zzpboekhoudkantoor.nl.

Blogs

ZZP Agenda