• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 44: groei aantal ondernemende jongeren

Deze week in het nieuws: uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er steeds meer jongeren voor zichzelf starten als ondernemer. In de afgelopen vijf jaar groeide het aantal ondernemende kinderen tot 19 jaar oud met maar liefst 38%. Ook deed het CBS onderzoek naar de tevredenheid van zzp'ers.

Toename aantal ondernemende jongeren

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er meer dan 5.000 ondernemende kinderen en tieners actief zijn in Nederland. In vijf jaar tijd is het aantal ondernemers tussen 0 en 19 jaar oud gestegen met maar liefst 38%. Overigens is de gemiddelde leeftijd van deze starters 17,5 jaar oud.

Vooral detailhandel

Iets meer dan een vijfde van hen werkt als ondernemer in de detailhandel en heeft bijvoorbeeld een webshop. Vorig jaar startten ruim 4.500 jonge ondernemers hun bedrijf. Vooral in Zuid- en Noord-Holland wonen veel jonge ondernemers.

Lees hier meer.

TIP Lees ook dit artikel ‘Zzp’er worden als je minderjarig bent’.

Zzp'er met negatief startmotief toch meestal tevreden

Van de zzp’ers die beweren vanuit negatieve motieven voor zichzelf te zijn begonnen, is het grootste deel toch tevreden met zijn bestaan als zzp’er. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en TNO.

Het CBS meldde afgelopen donderdag dat van alle zzp’ers in 2017 zo’n 9% aangaf vanuit negatieve motieven te zijn begonnen als zelfstandig ondernemer. Negatieve motieven kunnen bijvoorbeeld ontslag of geen verlenging van een loondienstcontract zijn. Slechts 13% van de zzp’ers die wegens deze motieven zijn gestart, is ontevreden met zijn werk. Van de zzp’ers die wegens positieve motieven voor zichzelf startten, is zo’n 6% ontevreden met zijn werk.

Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017

De resultaten blijken uit onderzoek van CBS en TNO op basis van gegevens uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid. Zzp’ers noemen daarin vooral ‘een nieuwe uitdaging’ als belangrijke reden om voor zichzelf te beginnen. Ook de vrijheid van het zelf bepalen van hoeveel ze werken is een belangrijk motief.

Branche

Van de zzp'ers die vanuit negatieve motieven zijn gestart, is het grootste gedeelte actief in de techniek, pedagogiek of creatieve branche – zoals in de muziek of taalkundige beroepen.

Vaker financiële zorgen

Overigens geeft een kwart van de zzp’ers met negatieve startmotieven aan in de toekomst te willen blijven werken als zzp’er. Dit in tegenstelling tot 15% van de zzp’ers met positieve startmotieven. Ook ervaren de starters met negatieve motieven vaker zorgen over hun financiële situatie dan zzp’ers met positieve motieven.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Zelfstandigen van alle werkenden het meest tevreden

Uit andere cijfers van het CBS blijkt dat van alle werkenden vooral zzp’ers tevreden zijn met hun werk. Daarna volgen vaste werknemers en flexibele werknemers. Van alle zzp’ers is 80,8% tevreden tot zeer tevreden. Van ondernemers met personeel is dat iets meer: 82,9%.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Blogs

ZZP Agenda