gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zzp'er worden als je minderjarig bent

Wil jij zzp’er worden maar ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je officieel minderjarig. Dit betekent dat er extra voorwaarden en regels zijn als je wilt starten met jouw eigen bedrijf. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten.

Ondernemer worden als je nog geen 18 bent

In Nederland mag je als minderjarige in principe alleen een bedrijf starten met toestemming van jouw vertegenwoordigers: je ouders of voogd. Een minderjarige wordt namelijk als ‘handelingsonbekwaam’ gezien volgens de wet.

Oplossing? Handlichting

Om het toch mogelijk te maken voor een minderjarige om te ondernemen, is handlichting in het leven geroepen. Dit betekent dat je als minderjarige toch bepaalde bevoegdheden krijgt. Deze bevoegdheden zijn onaantastbaar en kunnen dus niet zomaar teruggedraaid worden. Hoewel het niet verplicht is een handlichting aan te vragen, is het wel aan te raden. Het geeft je namelijk meer zekerheid en voordelen: zo zullen klanten eerder zakendoen met een ondernemer met handlichting dan zonder. Geen handlichting hebben betekent bijvoorbeeld ook dat overeenkomsten achteraf ongedaan kunnen worden gemaakt.

Aanvragen bij de rechtbank

Handlichting kun je aanvragen bij de rechtbank in jouw regio. Je dient een verzoekschrift in waarin je aangeeft wie jouw verzoeker is, wat de reden van het verzoek is en om welke bevoegdheden het gaat. Aan hte verzoekschrift voeg je een afschrift van jouw geboorteakte toe. Daarnaast is het belangrijk dat je vertelt of je ouders/verzorgers ook ingestemd hebben. De handlichting kun je overigens niet aanvragen als je jonger bent dan 16 jaar. Als jij je inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel moet je de handlichting overhandigen.

Jouw ouders zijn aansprakelijk

Als jij geen handlichting hebt en je verricht toch werkzaamheden, dan zijn jouw ouders/verzorgers aansprakelijk voor de gevolgen van jouw handelingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen werkzaamheden die wel of niet gebruikelijk zijn voor je leeftijd. Als je handelingen verricht die niet passen bij jouw leeftijd, moeten jouw ouders of verzorgers hierop actie ondernemen door jouw klant een brief te sturen waarin wordt vermeld dat de handeling wordt vernietigd.

Zelf aansprakelijk

Als je wel handlichting hebt, ben je zelf aansprakelijk voor (de gevolgen van) jouw handelingen. De handlichting wordt verplicht bekend gemaakt in twee (regionale) dagbladen en in de Staatscourant. De kosten hiervoor en de griffiekosten komen voor jouw rekening. Daardoor kost het regelen van zo’n handlichting al gauw een paar honderd euro.

Wat als ik geen handlichting wil?

Wil je geen handlichting? Dan kun je het beste jouw ouders zoveel mogelijk bij jouw onderneming betrekken tot je meerderjarig bent. Dan moet je hen toestemming vragen bij een overeenkomst of contract bijvoorbeeld.

Financieel alles ook goed regelen!

De  Belastingdienst kijkt bij het ondernemerschap niet naar leeftijd maar naar de aard van je werkzaamheden. Voldoe je aan de criteria voor ondernemerschap dan betaal je gewoon Inkomstenbelasting over jouw (fiscale) winst.  

Loondienst en/of ondernemerschap

Net als een werknemer betaal je ook als minderjarige ondernemer dus gewoon belasting over je verdiensten. De verrekening verloopt wel anders maar in beide gevallen kan je, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, er vanuit gaan dat je tussen de €6.500,- en €8.000,- belastingvrij kan bijverdienen. Dit komt door de zogeheten heffingskortingen die worden verrekend met jouw inkomsten. Naast de reguliere kortingen heb je als ondernemer tevens recht op een aantal extra aftrekposten zoals de mkb-winstvrijstelling, de starters- en ondernemersaftrek. Hierdoor kan het fiscaal aantrekkelijker zijn om als ondernemer aan de slag te gaan. Daarentegen moet je als ondernemer natuurlijk wel veel zaken zelf regelen zoals een goeie boekhouding en het afsluiten van de juiste verzekeringen.

Wil je meer weten? Lees dan het artikel Geldzaken voor ondernemer onder de 18.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord