• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 37: ook opdrachtgever eerder kwaadwillend dan gedacht

Deze week in het nieuws: ook opdrachtgevers kunnen eerder als moedwillig kwaadwillend worden aangemerkt door de Belastingdienst. Zij kunnen daardoor naheffingen en boetes verwachten. Ook is de ophef rond het vervangen van medewerkers in loondienst voor zzp'ers door maaltijdbezorger Deliveroo nog niet voorbij. Lees meer in dit overzicht.

Opdrachtgever eerder kwaadwillend dan gedacht

Het FD meldt vandaag dat niet alleen zzp'ers, maar ook opdrachtgevers, veel eerder als bewust kwaadwillend kunnen worden aangemerkt dan dat staatssecretaris Wiebes eerder heeft gezegd. Wiebes zei vorig jaar nog dat alleen ‘moedwillig kwaadwillenden’ kunnen worden gestraft.

Vorige week meldden we al dat je als zzp'er fiscale voordelen kunt mislopen als er blijkt dat je als ‘bewust schijnzelfstandig’ wordt gezien door de Belastingdienst. Echter, ook als opdrachtgever kun je sneller als kwaadwillend worden aangemerkt. Dit is het geval als je bijvoorbeeld geen aanpassingen hebt aangebracht in de modelovereenkomst als deze is afgekeurd door de fiscus. Als opdrachtgever kun je worden beboet door alsnog loonbelasting en sociale premies te betalen. .

Lees hier het hele bericht.

Maaltijdbezorger Deliveroo wil geen zzp'er zijn

Ook meldt het AD dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen zzp’er willen zijn. Deliveroo meldde onlangs dat het alle koeriers in loondienst wil vervangen voor zzp'ers. Dit stuit de koeriers tegen de borst.

Uit het artikel blijkt dat veel bezorgers niet als zelfstandige willen werken. Dit zou blijken uit een enquête. Ook vakbond CNV wil het bedrijf aanpakken omdat het ‘mogelijk de wet overtreedt’.

Lees hier meer.

Een derde van de zzp'ers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

ZZP Barometer heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd onder 744 zzp’ers, waaruit blijkt dat vooral ziekte de grootste oorzaak is van arbeidsongeschiktheid onder zelfstandigen. Psychische klachten en ongelukken spelen een iets kleinere rol bij arbeidsongeschiktheid.

Ook blijkt uit het onderzoek dat de helft van de zzp’ers die arbeidsongeschikt raakten, een AOV heeft. Zo’n 14% van de zzp’ers kon hun arbeidsongeschiktheid financieel opvangen omdat zij deels in loondienst zijn. Bijna een derde had helemaal geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Lees hier meer.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda