• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 34: meer omzet bij kleine bouwbedrijven

Deze week in het nieuws: de omzet van kleine bouwbedrijven groeide afgelopen kwartaal het hardst. Ook is er veel ophef rondom de inhuur van zzp'ers door Deliveroo: dit zou leiden tot schijnzelfstandigheid. Lees meer in dit nieuwsoverzicht van deze week!

Kleine bouwbedrijven meeste omzetgroei

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde gisteren dat de omzet van kleine bouwbedrijven het hardst is gegroeid. In het tweede kwartaal van 2017 is de omzet van kleine bouwbedrijven (tot 10 werknemers) gemiddeld gegroeid met 6,3%.

Ook groei bij (middel)grote bedrijven

Dit is de elfde keer op rij dat de omzet in de bouw stijgt. Ook middelgrote bouwbedrijven (10 tot 100 werkzame personen) doen het goed met een omzetstijging van 8,7%. Grote bedrijven met meer dan 100 werkzame personen zagen de omzet gemiddeld groeien met 2,2% dit kwartaal.

Lees hier meer.

Bedrijven die vernoemd zijn naar eigenaar boeken betere resultaten

NU.nl meldt dat een onderneming die naar de eigenaar is vernoemd, betere resultaten boekt dan bedrijven met een andere naam. Onderzoekers van een universiteit in Amerika concluderen dat het een tot 3% hoger rendement kan opleveren. Zij onderzochten ruim 1,8 miljoen Europese ondernemingen, waaronder kleine mkb-bedrijven.

Ook zijn er reputatievoordelen voor ondernemers met een bedrijf die zij naar zichzelf hebben vernoemd: je loopt als ondernemer meer risico als je bijvoorbeeld afspraken niet nakomt.

Lees hier meer.

Nederland heeft minste faillissementen van Europa

Ook met de Nederlandse economie gaat het goed. Zo zijn in Nederland de minste faillissementen van Europa. Dat meldt kredietverzekeraar Atradius.

Het voorspelt dat het aantal faillissementen in ons land daalt met 20%. Dat betekent dat Nederland het beter doet dan bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Duitsland. Verwacht wordt dat het aantal faillissementen in Groot-Brittannië en België zelfs toe zal nemen.

Lees hier meer.

Ophef om inhuur van zzp'ers Deliveroo

Ook was er deze week veel ophef rondom maaltijdbezorgdienst Deliveroo. Het bedrijf heeft besloten om alle Nederlandse werknemers op den duur te vervangen door zzp’ers. ‘Asociaal’ noemt demissionair minister Lodewijk Asscher het besluit: de bezorgers krijgen immers geen vakantiegeld of pensioen en stappen onverzekerd op de fiets. Het zou schijnzelfstandigheid in de hand werken, volgens critici.

Veel zzp’ers vinden ongevallen- of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te duur en lopen dus een groter risico dan medewerkers in loondienst. Deliveroo zegt wel een collectieve aansprakelijkheidsverzekering aan te bieden aan de zzp’ers.  

Lees hier meer.

Blogs

ZZP Agenda