gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Nieuwsoverzicht week 26: nog geen kwaadwillende opdrachtgevers beboet

30 juni 2017

Deze week in het nieuws voor ondernemers: er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan opdrachtgevers die zich bewust schuldig maken aan het in de hand werken van schijnzelfstandigheid. Ook lees je welke wetswijzigingen er voor jou als ondernemer per 1 juli 2017 van kracht zijn en lees je meer over het digitale systeem waar je vanaf einde dit jaar gebruik van kunt maken om je belastingzaken te regelen. 

Nog geen boetes uitgedeeld aan kwaadwillende opdrachtgevers

Er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan opdrachtgevers die zich bewust schuldig maken aan het in de hand werken van schijnzelfstandigheid. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) gisteren tijdens een debat over de wet DBA gezegd.

In de Tweede Kamer buigen de partijen zich over een oplossing voor de wet DBA, die voorlopig is uitgesteld tot in ieder geval 1 juli 2018. De Kamer heeft nog geen ideeën over een alternatief van de zzp-wet, maar de politieke partijen zijn het in elk geval met elkaar eens dat de wet aan vervanging toe is. Hoe het dan wél zou moeten, is dus nog niet duidelijk. Wiebes zei in het debat dat uitstel van de wet noodzakelijk is tot er een maatschappelijk verantwoorde oplossing is gevonden. “Dat is geen makkelijke opgave, maar ligt nu op de formatietafel.”

Belastingdienst

Wiebes erkent dat zzp'ers zijn die opdrachten hebben verloren door de wet, maar benadrukt dat een groot deel van de zelfstandigen gewoon aan het werk is. Onlangs werd bekend dat slechts 20% van de ingediende modelovereenkomsten is goedgekeurd door de Belastingdienst: er zijn bijna 7.500 overeenkomsten ter goedkeuring ingediend, terwijl de Belastingdienst op veel minder had gerekend. Het beoordelen kost dan ook veel tijd: de gemiddelde doorlooptijd van een toetsingstraject is 14 weken.  

Ondernemersverklaring

Ondertussen meldt RTLZ dat de Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) denkt de oplossing gevonden te hebben in de vorm van een ondernemersovereenkomst. De ondernemersverklaring zou betekenen dat je als zzp'er aan de hand van vijf criteria jouw zelfstandigheid verklaart:

  • Je bent ingeschreven als ondernemer en hebt een btw-nummer
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de uitvoer van je werk en de tarieven die je hanteert
  • Je bent zelf aansprakelijk voor de financiële risico’s en schulden van je bedrijf
  • Je hebt de afgelopen drie jaar minimaal 1.225 uur per jaar in je onderneming gestoken
  • Je moet in de afgelopen drie jaar een bepaalde omzet hebben gehaald bij drie opdrachtgevers.

De Kamer neemt deze optie ook mee in besprekingen. Lees hier meer.

Wat verandert er voor zzp'ers per 1 juli 2017?

Er zijn een aantal wetswijzigingen die per 1 juli 2017 van kracht gaan. Wat betekent dat voor jou als zzp'er? Wij maakten er een handig artikel over deze week:

Wat verandert er voor mij als zzp'er of ondernemer per 1 juli 2017?

Ondernemers krijgen inlogmiddel voor overheidsdiensten en belastingzaken

Je kon het deze week al lezen op ikwordzzper.nl: ondernemers kunnen vanaf oktober dit jaar door middel van een digitaal systeem hun belastingzaken kunnen doen. Ook is het mogelijk om wijzigingen in het Handelsregister door te voeren. Het systeem, eHerkenning, bestaat al maar wordt eind dit jaar verder uitgerold.

Lees hier het hele bericht.

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord