• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 25: zelfstandige houdt minder over dan gedacht

Deze week in het nieuws: zelfstandigen en werknemers houden minder loon over dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook pleit ondernemersvereniging ONL voor een wettelijke status voor zzp'ers. Deze week werd bekend dat DUO geen freelancers en zzp'ers mag inzetten voor fraudecontrole en verwacht Tentoo-directeur Paul den Ronden dat het uitstel van de Wet DBA gunstig uitpakt voor freelancers.

Zelfstandigen en werknemers houden minder over dan gedacht

Zowel werknemers als zelfstandigen houden minder over dan gedacht. Van elke euro die in 2016 werd verdiend, ging 73 cent naar het loon van werknemers en zelfstandigen. De overige 27 cent is winst voor bedrijven. Dit blijkt uit een herberekening van het CBS, de Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau. Dat meldt het NOS vandaag.

Eerder werd er vanuit gaan dat van iedere euro zo’n 80 of 90 cent naar vergoedingen of loon voor werknemers en zzp’ers ging. De inkomsten van freelancers en zzp’ers werden iets te rooskleurig voorgesteld.

De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau pleiten voor loonstijgingen: sinds 2014 is er meer economische groei, maar vooral bedrijven lijken daarvan te profiteren in plaats van werknemers en zelfstandigen.

Lees hier meer.

ONL doet voorstel: wettelijke status voor zzp'ers

BNR Nieuwsradio meldde gisteren dat ondernemersvereniging Ondernemend Nederland een voorstel gaat indienen bij de Tweede Kamer. In dat voorstel staat dat zzp’ers een eigen wettelijke status zouden moeten hebben.

De vereniging is van mening dat er meer duidelijkheid moet komen voor zzp’ers en hun opdrachtgevers. Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ONL, stelt bijvoorbeeld voor om de zelfstandigenaftrek te koppelen aan het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo zou je ondernemers en niet-ondernemers van elkaar kunnen scheiden.

Lees hier meer.

DUO mag geen zzp'ers en freelancers inzetten voor fraudecontrole

Zeker tweehonderd studenten hebben teveel studiefinanciering ontvangen, maar hoeven dit niet terug te betalen. Dat komt omdat DUO zzp’ers en payrollers inzette als fraudecontroleurs. En, zo oordeelde de rechter, die zijn daar niet toe bevoegd.

De minister van Onderwijs had gezegd dat alleen personen die ‘werkzaam bij’ controlebedrijven hiervoor mogen ingezet. En volgens de rechter horen zzp’ers en payrollers daar niet bij. In de Volkskrant zegt DUO geen zzp’ers meer in te zetten bij controles.

Lees hier meer.

Tentoo: freelancers hebben baat bij uitstel van wet DBA

Het uitstellen van de wet DBA pakt gunstig uit voor freelancers, verwacht HR- en Payrollbedrijf Tentoo. “In afwachting van definitieve wet- en regelgeving huren bedrijven weer gemakkelijker freelancers in.”

Kan ik de komende tijd genoeg opdrachten binnenhalen? Is het voor opdrachtgevers nog wel aantrekkelijk om mij in te huren? Veel freelancers vragen zich dit af. Hun onzekerheid groeide toen minister Wiebes de handhaving op de Wet DBA onlangs opnieuw uitstelde, ditmaal tot 1 juli 2018.

Volgens Paul den Ronden, directeur van Tentoo zal de onrust op de markt alleen maar afnemen. “Na de invoering van de Wet DBA was iedereen ermee bezig. Opdrachtgevers waren bewust van hun verantwoordelijkheden, freelancers en opdrachtgevers kwamen in beweging. Het eerste uitstel van de handhaving droeg daar niet aan bij. Na het laatste uitstel is het momentum definitief voorbij. Iedereen heeft een afwachtende houding aangenomen. En in afwachting van de definitieve, heldere wetten en regels huren opdrachtgevers weer makkelijker freelancers in. Het komende jaar lopen ze toch nauwelijks risico op boetes op naheffingen.”

Lees hier meer.

Blogs

ZZP Agenda