• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 15: financiële sector zelf verantwoordelijk voor bescherming zzp'ers en mkb'ers

Deze week in het nieuws: meer dan 250 zzp'ers hebben sinds dit jaar een hypotheek met NHG aangevraagd en er is, door het wachten op een nieuw kabinet, nog steeds geen oplossing voor de wet DBA in zicht. Ook vindt minister Dijsselbloem dat de financiële sector zelf verantwoordelijk is voor de bescherming van zzp'ers en mkb'ers. Bovendien blijkt uit onderzoek dat Nederlandse werknemers graag als zzp'er aan de slag willen. Lees meer in dit overzicht.

Ruim 250 zzp’ers vroegen dit jaar hypotheek met NHG aan

Zo’n 250 zzp’ers hebben sinds eind 2016 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangevraagd. Dat meldt de Telegraaf.

Sinds eind vorig jaar is het voor zzp’ers al na één jaar zelfstandig ondernemerschap mogelijk om een hypotheek met NHG te krijgen. Met NHG heb je als koper een vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen. De garantie geldt onder bepaalde voorwaarden, waaronder een maximale koopsom van € 245.000. Ook moet je als zzp’er een inkomensverklaring ontvangen en een akkoord van de bank krijgen.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Zzp’er moet geduld hebben

Nu het nieuwe kabinet nog niet gevormd is, worden er ook nog geen beslissingen genomen. En dus komt ook een oplossing voor de wet DBA nog even in de wachtrij te staan. Begin juni staat er een debat gepland over de wet DBA. Maar het is te verwachten dat er niet zomaar een oplossing gevonden is – en het dus alsnog wachten op een nieuw kabinet wordt. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

“Financiële sector moet bescherming kleine ondernemers zelf regelen”

Zelfregulering moet de oplossing zijn voor het beschermen van zzp’ers en mkb’ers tegen financiële instellingen. Dat stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief die hij afgelopen dinsdag aan de Tweede Kamer schreef. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Uit reacties uit zowel de financiële sector als van belangenbehartigers van mkb’ers blijkt dat kleinzakelijke klanten hetzelfde door financiële dienstverleners worden behandeld als grootzakelijke partijen Dit leidt tot grote problemen bij kleinere ondernemers.

De NVB, de Nederlandse Vereniging van Banken, is bezig met het ontwikkelen van een gedragscode ten aanzien van kleinzakelijke klanten. Hierdoor zou onder andere de positie van kredietnemers worden verbeterd. Ook zouden kredietgevers duidelijker moeten zijn over risico’s en mogelijke kosten. Daarnaast zou de mogelijkheid van aanbieders tot het eenzijdig wijzigen van voorwaarden moeten worden beperkt.   

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Nederlandse werknemer wil graag aan de slag als freelancer of zzp'er

Afgelopen dinsdag kon je op deze site lezen dat een op de drie Nederlandse werknemers er actief over nadenkt als zzp'er of ondernemer te gaan werken. Dat blijkt uit een onderzoek waarvoor zo'n 10.000 Europese, waaronder 1.300 Nederlandse, werknemers werden ondervraagd.

Lees hier nogmaals het hele nieuwsbericht.

Blogs

ZZP Agenda