gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Nederlandse werknemer wil graag werken als freelancer of zzp'er

11 april 2017

Zzp’er of freelancer zijn: een op de drie Nederlandse werknemers denkt er actief over na. Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’. Voor dit onderzoek werden in totaal 10.000 Europese, waaronder 1.300 Nederlandse, werknemers ondervraagd.

Het onderzoek werd op initiatief van HR-dienstverlener ADP gedaan. Uit het onderzoek blijkt de zogenaamde ‘gig economy’ steeds populairder te worden: een economie waarin veel op basis van losse, korte opdrachten wordt gewerkt.

Drijfveren

De belangrijkste drijfveren voor het starten als zelfstandig ondernemer zijn volgens het onderzoek het inkomen, de mogelijkheid om te werken waar en wanneer je wilt en een goede balans tussen werk en privéleven. De interesse in het ondernemerschap is begrijpelijk: zzp’ers zijn meer tevreden over hun werk dan werknemers in loondienst.

Gedwongen zzp’er

Het zelf bepalen van hun uurloon en dus (deels) inkomen is een belangrijke motivatie. Dit zou er overigens ook op kunnen wijzen dat zzp’er zijn niet altijd een eigen keuze is, maar ook uit (financiële) noodzaak gebeurt. Dit komt overeen met de uitslag van de Landelijke ZZP Enquête die vorig jaar werd gedaan.

Freelancen als nieuwe trend

Een vijfde van de Nederlandse werknemers (19%) wil het liefst totale flexibiliteit in de eigen werkuren. Hoe ouder de werknemer, hoe meer flexibiliteit hij/zij wenst. Maar liefst een op de drie 55-plussers (31%) heeft de wens om op zelf gekozen tijden te werken.

Freelancen als nieuwe trend is het meest populair onder de millenniumgeneratie: 37% van de jongeren van 16 tot 25 jaar overweegt serieus om deze stap te zetten. Bij werknemers van 25 tot 34 jaar is dit 36%. Meer mannen dan vrouwen (respectievelijk 29% en 22%) vinden freelancen een aantrekkelijke optie.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord