• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nederlandse werknemer wil graag werken als freelancer of zzp'er

Zzp’er of freelancer zijn: een op de drie Nederlandse werknemers denkt er actief over na. Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’. Voor dit onderzoek werden in totaal 10.000 Europese, waaronder 1.300 Nederlandse, werknemers ondervraagd.

Het onderzoek werd op initiatief van HR-dienstverlener ADP gedaan. Uit het onderzoek blijkt de zogenaamde ‘gig economy’ steeds populairder te worden: een economie waarin veel op basis van losse, korte opdrachten wordt gewerkt.

Drijfveren

De belangrijkste drijfveren voor het starten als zelfstandig ondernemer zijn volgens het onderzoek het inkomen, de mogelijkheid om te werken waar en wanneer je wilt en een goede balans tussen werk en privéleven. De interesse in het ondernemerschap is begrijpelijk: zzp’ers zijn meer tevreden over hun werk dan werknemers in loondienst.

Gedwongen zzp’er

Het zelf bepalen van hun uurloon en dus (deels) inkomen is een belangrijke motivatie. Dit zou er overigens ook op kunnen wijzen dat zzp’er zijn niet altijd een eigen keuze is, maar ook uit (financiële) noodzaak gebeurt. Dit komt overeen met de uitslag van de Landelijke ZZP Enquête die vorig jaar werd gedaan.

Freelancen als nieuwe trend

Een vijfde van de Nederlandse werknemers (19%) wil het liefst totale flexibiliteit in de eigen werkuren. Hoe ouder de werknemer, hoe meer flexibiliteit hij/zij wenst. Maar liefst een op de drie 55-plussers (31%) heeft de wens om op zelf gekozen tijden te werken.

Freelancen als nieuwe trend is het meest populair onder de millenniumgeneratie: 37% van de jongeren van 16 tot 25 jaar overweegt serieus om deze stap te zetten. Bij werknemers van 25 tot 34 jaar is dit 36%. Meer mannen dan vrouwen (respectievelijk 29% en 22%) vinden freelancen een aantrekkelijke optie.

Blogs

ZZP Agenda