gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Een vierde van de zzp’ers noodgedwongen gestart

29 juni 2016

Bijna een kwart van de zzp’ers is noodgedwongen gestart als zelfstandige. Dat is één van de opvallende conclusies uit een landelijk onderzoek, uitgevoerd door zzpenquete.nl. In het onderzoek werden de respondenten onder andere gevraagd naar hun motivatie om als zzp’er te starten. Bijna 25% van de respondenten geeft aan uit nood gestart te zijn, bijvoorbeeld door ontslag bij een werkgever.

Weinig perspectief op de arbeidsmarkt

Een hogere leeftijd, bezuinigingen op het werk, faillissement, ontslag en weinig kansen op de arbeidsmarkt zijn enkele voorbeelden van open antwoorden die in het onderzoek genoemd worden als ‘noodgedwongen’ redenen om zelfstandig te starten. Andere redenen om een eigen onderneming te starten, zijn volgens het onderzoek onder andere zelfstandigheid en vrijheid (70%) uitdaging (36%) en graag eigen baas willen zijn (41%). De meeste respondenten van het onderzoek (38%) zijn zelfstandig werkzaam in de zakelijke dienstverlening.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een groot deel van de ondervraagden meer begeleiding (gehad) zou willen hebben van ervaren ondernemers bij het starten van hun onderneming. Vooral op het gebied van klantenwerving (45%), boekhouding/administratie (42%) en verzekeringen (27,82%) is er behoefte aan begeleiding (meerdere antwoorden mogelijk).

Uit het onderzoek blijkt tevens dat netwerken en samenwerken door ruim 93% van de ondernemers als belangrijk wordt gezien. De behoeftes liggen dan voornamelijk bij sociaal contact met andere ondernemers, samenwerken, kennis delen en uitbreiden van het netwerk

Over het onderzoek en ZZP Enquête

De resultaten van dit onderzoek zijn tot stand gekomen door middel van een representatieve steekproef onder ruim 500 zzp’ers. is een initiatief van ikwordzzper.nl. Ben je zzp'er en wil je ook meewerken aan diverse onderzoeken? Meld je dan aan als ZZPanellid.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord