• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 11: VVD winnaar verkiezingen en FNV wil afbouw fiscale voordelen

We kunnen er niet om heen: de Tweede Kamerverkiezingen waren het belangrijkste nieuws deze week. Uit de Landelijke ZZP Enquête bleek dat de meeste zzp’ers op VVD wilden stemmen. Dat bleek ook uiteindelijk de grootste partij te worden dit jaar. Ook maakte FNV voorzitter Han Busker bekend fiscale voordelen voor zzp'ers af te willen bouwen en hebben zzp'ers moeite met het scheiden van werk en privé. Lees meer in ons weekoverzicht. 

Zzp'er kiest voor VVD

Op dinsdag 14 maart meldden wij de uitslag van de Landelijke ZZP Enquête: bijna 19% van de 684 respondenten zei op de VVD te willen kiezen. Opvallend daarbij was dat de daaropvolgende populairste partij onder zzp’ers de Ondernemerspartij leek te zijn – maar geen enkele zetel behaalde tijdens de werkelijke verkiezingen.

Benieuwd naar de voorkeuren van de zzp'ers? Lees hier het hele nieuwsbericht.

VVD grootste partij tijdens verkiezingen

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart is de VVD als grootste partij uit de bus gekomen. Ook de PVV en CDA deden het goed deze verkiezingen. De grote verliezer was PvdA, die maar liefst 29 zetels verloor.

Benieuwd wat de politieke partijen voor jou als zzp’er willen doen? Hier vind je een handig overzicht.

Voorzitter FNV wil fiscale voordelen zzp'ers afbouwen

Het Financieele Dagblad publiceerde deze week een interview met FNV voorzitter Han Busker, waarin hij door liet schemeren onder andere de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers te willen inperken. Dit omdat het tot gevolg zou hebben dat zzp’ers te lage tarieven aan zouden bieden.

“Ik geloof niet dat flex een natuurkracht is die ons overkomt. Wij hebben daar als maatschappij zelf de basis voor gelegd met een uitzonderlijk genereus fiscaal stelsel voor zzp’ers, en het is doorgeslagen”, zegt Busker onder andere in het interview. Ook zegt hij de ‘fiscale gaten en achterdeurtjes’ te willen dichten door fiscale voordelen van zzp’ers af te bouwen. Dit omdat de belastingvoordelen van zelfstandigen in de zakken van opdrachtgevers zouden verdwijnen.

De FNV poogt in dit artikel de uitspraken in het interview recht te zetten: “De FNV is voor een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt. De keuze van werkgevers en opdrachtgevers voor het soort arbeidsrelatie moet gebaseerd zijn op wat er nodig is, en niet op basis van de kosten. Nu zitten de verschillen in betaling steeds vaker in het soort contract.” De vakbond noemt als voorbeeld de bouw, waar zzp’ers, uitzendkrachten en werknemers hetzelfde soort werk doen – maar verschillend worden betaald. “De FNV vindt dat voor gelijk werk gelijke beloning moet gelden.”

Hier vind je het artikel van het FD.
Hier lees je de reactie van de FNV.

Zzp'er moeite met balans tussen werk en privé

Uit onderzoek blijkt dat zzp'ers meer moeite hebben om privé en werkgerelateerde zaken van elkaar te scheiden dan werknemers. Dat meldde het NOS. Promovenda Anne Annink deed onderzoek naar de tevredenheid van ondernemers tussen hun werk- en privéleven en kwam tot die conclusie.

Hier lees je meer.

 

Blogs

ZZP Agenda