• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp'ers moeite met scheiden van werk en privé

Als zzp'er, of eigen baas, heb je veel vrijheid: je kunt zelf je uren indelen en beslissen waar je werkt. Toch blijkt uit onderzoek dat zelfstandig ondernemers moeilijker hun werk en privé van elkaar kunnen scheiden dan werknemers. Dat meldt de NOS.

Type ondernemer

Het onderzoek werd gedaan door Anne Annink, die aan de Erasmus Universiteit promoveert. Zelfstandig ondernemers ervaren meer spanning in hun balans tussen werk en privézaken. Het hangt overigens wel af van het soort ondernemer.

Hoe makkelijker, hoe tevredener

Zo zijn klantgerichte zzp’ers minder tevreden en hebben zij minder balans tussen werk en privé. Ook ondernemers die noodgedwongen zijn gestart niet zo tevreden over hun balans. De conclusie van Annink lijkt te zijn: hoe makkelijker het is om een bedrijf te runnen, hoe meer tevreden zzp’ers zijn over de balans tussen hun werk en privé. Ook in landen waar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen relatief hoog is, is de balans minder goed.

Overheid moet helpen

Annink zegt in het artikel dat de overheid het gemakkelijker zou moeten maken voor ondernemers om hun zaken te scheiden. “Belastingzaken, financiering verkrijgen, aanvragen van vergunningen: het kan allemaal eenvoudiger.” Ook zou de overheid flexibeler moeten zijn in het aanbieden van verlof en kinderopvang.

Bron: NOS.  

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20