• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

Nieuwe subsidie elektrische bedrijfsauto’s in 2021

Ben je als zzp’er op zoek naar een elektrische bedrijfsauto? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Sinds 15 maart 2021 is het mogelijk om tot € 5.000,- subsidie aan te vragen voor elektrische bedrijfsauto's. De subsidie moet het eenvoudiger maken voor ondernemers om de overstap te maken naar het kopen of leasen van een uitstootvrije bedrijfsauto.

Welke auto's krijgen subsidie?

Ondernemers die kiezen voor een elektrische bedrijfswagen kunnen profiteren van deze nieuwe subsidieregeling. Je kunt dan een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). De regeling is van toepassing voor bedrijfsauto’s die op naam worden gesteld van de eigenaar.

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Voorwaarden subsidie elektrische bedrijfsauto

Met de SEBA regeling ontvang je 10% van de netto catalogusprijs of 10% van de verkoopprijs zonder btw. Het maximale bedrag dat je in het kader van deze regeling kunt ontvangen, is € 5.000,-. Om in aanmerking te komen voor de subsidie gelden de volgende voorwaarden:

  • Het betreft een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto die over een elektrische- of waterstofmotor beschikt;
  • De nettowaarde van de bedrijfswagen is hoger dan € 20.000;
  • De bedrijfsauto is nog niet afgeleverd;
  • De bedrijfsauto staat niet op jouw (bedrijfs)naam als je de subsidieaanvraag indient;
  • De leaseovereenkomst is niet eerder dan 1 januari 2021 zijn afgesloten.

De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. De overheid heeft voor dit jaar een bedrag gereserveerd van € 22 miljoen.

Klik hier voor het aanvragen van SEBA.

Subsidievoorwaarden voor emissieloze bedrijfsauto’s aantrekkelijker in 2022

Nieuwe aanpassingen maken de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aantrekkelijker voor kleine bedrijven en non-profitinstellingen. Ook sluit de aangepaste regeling beter aan bij de praktijk van leasemaatschappijen. Bovendien is uitstel mogelijk voor de subsidievaststelling.

Kleine bedrijven en non-profitinstellingen

In 2022 komt er extra steun voor kleine bedrijven en non-profitinstellingen. Bij de koop of financial lease van een of meer nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s geldt voor deze organisaties een hoger subsidiepercentage: 12% in plaats van 10%.

Aangepaste voorwaarde bij operational lease

Ook voor leasemaatschappijen die hun klanten operational lease aanbieden (lease waarbij de bedrijfsauto in eigendom blijft van de leasemaatschappij), wordt de SEBA aantrekkelijker. De bedrijfsauto hoeft hierbij in het kentekenregister niet meer op naam van de leasemaatschappij zelf te staan om toch voor subsidie in aanmerking te komen. Dit kan via het verstrekkingsvoorbehoud in het kentekenregister (RDW). De leasemaatschappij registreert het verstrekkingsvoorbehoud en zet de bedrijfsauto dan op naam van de klant (de lessee). Zo kan de leasemaatschappij nog steeds subsidie krijgen. Dit is mogelijk voor bedrijfsauto’s die vanaf 1 januari 2022 worden geleverd.

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.