• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 1 min

Nieuwe EU btw-regels voor webshopondernemers

Op 1 juli gaan de nieuwe EU-regels btw e-commerce in. Verkoop je via een webshop aan particulieren in de Europese Unie? Dan krijg je vanaf een jaaromzet van € 10.000 hiermee te maken. Je berekent dan voortaan de btw die geldt in het land van je klant. De Belastingdienst roept webshopondernemers op om zich voor te bereiden op de nieuwe EU-regels.

De nieuwe EU-wetgeving geldt voor ondernemers die vanuit Nederland producten verkopen en leveren aan particulieren en/of zakelijke klanten die geen btw-nummer hebben in andere landen van de Europese Unie. Dit worden ook wel afstandsverkopen genoemd. Dan bereken je voortaan de btw die geldt in het land van je klant.

Aangifte per land of via het éénloketsysteem?

Webshopondernemers die hiermee te maken, kunnen straks op twee manieren hun EU btw-aangifte regelen. Zij kunnen ervoor kiezen om de btw aan te geven in elk afzonderlijk EU-land waarin zij hebben verkocht. Er is een uitzondering voor ondernemers met beperkte buitenlandse omzet. Is je omzet in andere EU-landen minder dan € 10.000 per jaar? Dan kun je Nederlandse btw in rekening brengen.

Via het nieuwe éénloketsysteem doe je in één melding de btw-aangifte over al je verkopen aan particulieren in andere EU-landen

De andere mogelijkheid is dat webshops zich aanmelden voor de Unieregeling binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. Je doet dan in één melding per kwartaal de btw-aangifte over al je verkopen aan particulieren in andere EU-landen. Aanmelden voor het éénloketsysteem kan op Mijn Belastingdienst. Wie zich vóór 1 juli aanmeldt, kan in oktober de btw-aangifte over het derde kwartaal in één keer doen.

Gratis webinar

Ondernemers die met deze verandering te maken krijgen, kunnen deelnemen aan een gratis webinar op dinsdag 20 april van 19.00 tot 20.30 uur. In dit webinar krijg je toelichting over de nieuwe EU-regels voor btw, welke keuzes je hebt om aan je btw-verplichting te voldoen en wat je moet doen om goed voorbereid te zijn. Inschrijven kan hier.

Wil je meer weten over deze verandering? Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je rekenen op deskundig advies van de Fiscale Helpdesk. Of neem contact op met een boekhouder bij jou in de buurt.

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?