• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuw btw-nummer in 2020 voor zzp'ers

Zo'n 1,3 miljoen zzp'ers in Nederland krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer. Dat meldt de Kamer van Koophandel.

Er kwam in de afgelopen jaren, door privacybescherming en identiteitsfraude, steeds meer weerstand tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens heeft dit jaar aangegeven dat het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

TIP Lees ook: 'Is een btw-nummer op mijn website verplicht?'

Tussenoplossing

Het nieuwe btw-nummer van jouw eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer dat je voor alle doeleinden gebruikt.

Nu al niet meer op je website

Als je zelfstandige bent met een webwinkel kun je nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op jouw website. Op basis van wettelijke regels ben je eigenlijk verplicht dit nummer op je website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.

Lees ook de aankondiging van Staatssecretaris Snel van het ministerie van Financiën over het nieuwe btw-nummer van de Belastingdienst.

Bron: KvK.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda