• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 23: Mobiele zzp-kapper waait over vanuit Londen, zzp-zorgassistenten lopen risico op naheffing en drukke festivalzomer maar zzp-personeel is vertrokken

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Verbetering positie zzp’ers ná corona van belang

De positie van zzp’ers is er door de coronamaatregelen niet sterker op geworden. De buffers zijn nog lang niet hersteld. Dit komt vooral omdat zelfstandigen vaak werken op basis van uurtje-factuurtje, zegt voorzitter Cristel van de Ven van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) waar ook de leden van Het Ondernemerscollectief bij zijn aangesloten. “De verloren uren haal je niet zo makkelijk in. Er zitten niet ineens meer uren in een dag, er is een maximum aan wat je kunt terugverdienen. Veel ondernemers die ik spreek kunnen niet meer op vakantie of met pensioen. Die zijn voor jaren teruggeworpen.”  

Nog steeds speelt corona een grote rol in het takenpakket van Van de Ven. “In het begin was de overheidssteun goed, maar het werd ondermaats. Met schrijnende gevallen tot gevolg”, maakte ze afgelopen week in de radio-uitzending 'Met de kennis van nu' kenbaar. Sinds kort heeft Van de Ven een zetel in de Sociaal-Economische Raad (SER). Volgens haar heeft het zelfstandigen wel een betere positie opgeleverd, maar zijn er nog genoeg uitdagingen als de wet DBA en het sociale vangnet voor de zelfstandige.

Bron: De Ondernemer

Mobiele zzp-kapper waait over vanuit Londen

De mobiele kapsalon in Nederland waait langzaam over vanuit Londen. De rijdende kapperszaak zal straks steeds meer in het straatbeeld te zien zijn, zo is de verwachting van de jonge ondernemer Dani Brussen. “We gaan dit straks heel veel zien. In de kapperswereld is het moeilijk om in loondienst te komen. Het zijn bijna allemaal zzp’ers die aan een soort stoelhuur doen.ˮ

Brussen werkte hiervoor bij een kapsalon en barbershop, waar zijn contract niet werd verlengd. Hij besloot daarop om zelfstandig ondernemer te worden. Probleem is echter: een pand huren is duur. Om elke maand een hoge huur op te moeten hoesten, loop je leeg.” Een vriend opperde het idee om een mobiele kapsalon te beginnen. Inmiddels heeft hij een grote bus van zes meter lang. “Na de kapsalons en thuiskappers is de rijdende barbier iets wat je straks heel veel gaat zien. In Nederland zijn er pas vijf of zes, maar in Londen rijden er al een heleboel in de rondte.”

De bus heeft alles wat je bij een kapper kunt verwachten: een kappersstoel, wasbak, koffiezetapparaat, spiegels, bank, tv en ledverlichting. Brussen kan nu meer uren maken én inspelen op de wens van de klant om in de avonduren geknipt te worden. “Ze kunnen mij bellen en ik kom eraan. En zij hoeven de deur niet uit.”  

 Bron: De Ondernemer

Zzp-assistenten in zorg lopen risico op naheffing

Zzp-assistenten in de zorg lopen het risico op naheffingen. Een assistent verricht door de praktijkhouder gedelegeerde werkzaamheden en heeft daardoor geen zelfstandige verantwoordelijkheid. Daarmee is er per definitie sprake van gezag en het werken in dienstbetrekking. Als de fiscus dit vaststelt, kan dit tot naheffingen leiden.

Dit stelt zorgspecialist Janine Budding op de medische nieuwssite Medicalfacts.nl. In de mond- en huisartsenzorg bieden steeds meer assistenten zich als zelfstandige aan. Budding vraagt zich af of een assistent in de mond- of huisartsenzorg volgens de wet als zelfstandige kan werken, omdat er geen sprake mag zijn van een gezagsverhouding.

Lees ook het kennisartikel: Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?

Veel zzp-assistenten werken zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), terwijl je die als zelfstandige wel zou moeten hebben. Deze verzekering voor 'vrije beroepen' is echter niet zo eenvoudig voor assistenten af te sluiten. In veel AVB-polissen van praktijkhouders staat bovendien niet duidelijk beschreven of de verzekering voor een zzp-assistent in de praktijk dekking biedt zoals bij een assistent in loondienst het geval is. Om die reden gaat belangenorganisatie VvAA de AVB-polisvoorwaarden op dit punt op korte termijn verhelderen.  

Bron: Medicalfacts.nl

Drukke festivalzomer, maar zzp’ers zijn vertrokken

Na twee jaren van coronapandemie is er eindelijk weer sprake van een festivalzomer. Maar waar de bezoekers in groten getale tickets kopen, kampen de festivalorganisaties met een personeelstekort. Bente Bollman van festival- en concertorganisator MOJO: “In onze branche werken veel zzp’ers en die hebben tijdens de coronacrisis noodgedwongen ander werk moeten zoeken, omdat er geen festivals waren. De technici zijn voor een groot deel richting de bouw en installatietechniek vertrokken.ˮ

“Het is een ongelooflijke bak ellende”, zegt een medewerker van een verhuurder van licht- en geluidsapparatuur tegen het ANP. Ook festivaldirecteuren merken dat leveranciers last hebben van een personeelstekort. Festivaldirecteur van Oerol Siart Smit constateert vooral transportproblemen. Dat materiaal bijvoorbeeld later aankomt, omdat er geen chauffeur is.”

Daarnaast hebben de bedrijven die met de evenementen samenwerken last van de drukte, zoals Cateringbedrijf Holland Promotion Group. De cateraar moet vaak nee verkopen aan potentiële klanten. Verhuurder van licht- en geluidsapparatuur HDrent ervaart ook een personeelstekort. “Je merkt dat er een hoop personeel uit de markt is. Dat komt op allerlei plekken naar voren. In het magazijn zijn minder mensen. Leveranciers hebben grote problemen. En freelancers hebben in de coronacrisis eieren voor hun geld gekozen en zijn wat anders gaan doen”, aldus een woordvoerder.    

Bron: RTL Boulevard

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.