• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 20: MKB Nederland en VZN willen snellere versoepelingen en zorgbonus 2021 ook voor zzp’ers

Ikwordzzper praat je bij, met dit keer het zzp-nieuws van deze èn vorige week: VZN en MKB Nederland vinden versoepelingen nog te mager, zzp’er rukt op in detailhandel en zzp’ers in de zorg komen ook dit jaar weer in aanmerking voor zorgbonus.

VZN en MKB Nederland: laat versoepelingen versneld doorgaan

Terrassen mogen weer langer open, sportliefhebbers kunnen weer naar sportscholen en zwembaden en pretparken en dierentuinen mogen weer gasten ontvangen. het is de tweede stap van het openingsplan dat het kabinet heeft opgesteld om het normale leven geleidelijk hervatten, die deze week van kracht werd.

De versoepelingen zijn goed nieuws voor ondernemers die na maanden van gedwongen stilzitten hun beroep kunnen hervatten. Maar het is te mager, reageert voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland. De MKB-voorman waarschuwt dat er nog steeds veel horecaondernemers zijn met weinig perspectief. Zo wijst hij op het feit dat slechts een relatief klein deel van de horecazaken in Nederland een terras heeft. De volgende stap naar versoepeling staat gepland voor 9 juni. Vonhof roept het kabinet op om niet zo lang te wachten, maar de versoepelingen versneld door te laten gaan.

Zijn oproep krijgt bijval van Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), de overkoepelende belangenorganisatie waarbij ook de leden van Het Ondernemerscollectief zijn aangesloten. Van de Van wil dat de overheid meer tempo maakt met versoepelingen en ook meer ruimte biedt aan ondernemers om hierop te anticiperen. Dit omdat het heropenen van een bedrijf voorbereidingstijd en geld kost. “Zelfstandigen die hun werkzaamheden al maanden hebben moeten staken, zijn zwaar ingeteerd op hun buffers. Zij zullen pas investeren wanneer zij zeker weten dat zij open mogen.” 

VZN roept het kabinet op om het besluit tot heropening zo snel mogelijk nemen, zodra de coronacijfers dit toelaten. Daarnaast pleit Van de Ven voor meer steun op maat voor zelfstandigen in nood. “Er zijn lichtpuntjes, maar het is nog lang geen zomer. De aandacht voor zelfstandigen in nood mag niet verslappen. We moeten alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat mensen in het zicht van de haven alsnog stranden.”

Bronnen: WNL en VZN

Zzp’er rukt op in detailhandel

Het aantal zzp’ers dat werkzaam is in de detailhandel neemt hard toe. In het afgelopen jaar werkte bij bijna 40% van de mkb-bedrijven tenminste één dag in de week een zzp’er. Bij één op de vijf bedrijven was dat zelfs minstens 3 dagen per week. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van freelance-marktplaats Fiverr.

Als belangrijkste verklaring van het groeiend aantal zzp’ers op de winkelvloer noemen de onderzoekers de versnelde digitalisering. Om de coronacrisis het hoofd te bieden zijn veel ondernemers het afgelopen jaar online actiever geworden. Iets minder dan een kwart van de ondervraagde bedrijven slaagde erin nieuwe klanten te vinden of nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Ruim een vijfde zegt dat een grotere online aanwezigheid van hun business de impact van de crisis heeft verkleind.

Winkeliers in Nederland focussen zich met name op de website en hun webshop. Omdat kennis op dit vlak veelal ontbreekt, doen ondernemers vaak een beroep op zzp’ers. Een kwart van de ondernemers zegt ook het komende jaar vaker zzp’ers te willen inzetten. Zij worden vooral ingezet binnen het digitale domein, zoals voor omvangrijke IT-projecten, online marketing, programmeren en social media management.

Bron: De Ondernemer

Zorgbonus 2021 ook voor zzp’ers

Het demissionaire kabinet wil alle medewerkers in de zorg die maximaal twee keer modaal verdienen een bonus geven. Ze krijgen dan een netto-uitkering van € 200 tot € 240, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

Net als bij de bonus in 2020 is het de zorgaanbieder die uiteindelijk beoordeelt wie van zijn medewerkers een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd in deze coronatijd. Ook blijft overeind dat zorgaanbieders in 2021 de bonus ook kunnen aanvragen voor schoonmakers en voor derden, zoals uitzendkrachten en zzp’ers. De regeling wordt daarnaast uitgebreid met een aantal sectoren die in 2020 waren uitgesloten, zoals fysiotherapie en verloskundigen.

De oppositie in de Tweede Kamer wilde voor álle zorgmedewerkers een bonus van € 500 euro, maar de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunden dat voorstel niet. In 2020 werd een bonus van € 1.000 uitgekeerd aan zorgmedewerkers. Dat kostte meer dan € 2 miljard. Dit jaar is € 720 miljoen beschikbaar voor de bonus. De Jonge verwacht het aanvraagloket voor de zorgbonus 2021 half juni te kunnen openen.

Bronnen: Nu.nl en Rijksoverheid

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.