• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

Meeste starters draaien meer omzet dan verwacht

Zorgen inkomsten grootste drempel

Zorgen over toekomstige inkomsten zijn de grootste drempel om te beginnen met ondernemen. Deze financiële bezorgdheid is meestal onterecht, zo blijkt uit onderzoek van Knab onder 3.000 zelfstandig ondernemers. De meeste ondernemers in Nederland zetten in de eerste drie jaar namelijk al meer om dan dat ze vooraf hadden verwacht.

Een derde van de ondernemers zag financiële onzekerheid vooraf als een obstakel om te beginnen met ondernemen. 52% van de ondernemers die korter dan drie jaar bezig zijn, zegt nu meer omzet te draaien dan ze vooraf dachten. Slechts 14% heeft een lagere omzet dan waar ze vooraf op rekenden.

Werkplezier belangrijkste reden om te starten

Ondernemers starten met hun bedrijf omdat ze werk willen doen dat ze leuk vinden. Voor 84% van de ondervraagden was dit een van de motivaties om te starten. Veel geld verdienen was voor veel minder ondernemers een reden om voor zichzelf te beginnen. Slechts bij 4 op de 10 zelfstandig ondernemers speelde dit een rol.

Tarief bepalen? Kijk vooral naar je onderscheidend vermogen

Het is een belangrijk thema en tegelijkertijd erg moeilijk om als startende ondernemer goed te doen: je tarief bepalen. Online vind je hier veel tips over, maar het is natuurlijk ook slim om te kijken hoe bestaande ondernemers dit doen. De ondernemers bij Knab zijn hier erg duidelijk over. Verreweg de meeste ondervraagden (67%) kijken naar het onderscheidende vermogen van hun product. Daarnaast houdt 53% rekening met wat de concurrentie rekent. Een derde kijkt bij het bepalen van het tarief naar hoe hoog het budget van de opdrachtgever (vermoedelijk) is.

Tariefbepaling is en blijft een hot topic. In dit onderzoek zien we dat ondernemers die al langer bezig zijn, meer uitgaan van hun eigen kracht. Ten opzichte van de starter kijkt de ervaren ondernemer minder naar de concurrentie en meer naar hun eigen onderscheidende vermogen. Logisch, want als starter moet je je plek in de markt nog ontdekken. Het is dan wel belangrijk dat je – bijvoorbeeld jaarlijks – je tarief aanpast, vanwege de inflatie en omdat je steeds beter kunt inschatten hoe onderscheidend je bent.”

Tip: Reken jouw uurtarief eens uit met jouw gewenste inkomen als basis

Bijna 1 op de 5 ondernemers werkt ook nog in loondienst

17% van alle ondervraagden heeft behoefte aan extra zekerheid en werkt naast het ondernemerschap ook nog in loondienst. Dat percentage neemt af naarmate men langer onderneemt. 22% van de ondernemers die korter dan vijf jaar ondernemen heeft er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan 5 jaar ondernemen is dat nog maar 11%.

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl