• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Kabinet komt snel met speciale regeling voor flexwerkers en deeltijd-zzp'ers

Het kabinet heeft beloofd snel met een speciale regeling te komen voor flexwerkers die door de coronacrisis hun baan hebben verloren en niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen. Deze regeling moet ook een oplossing bieden voor deeltijd-zzp’ers die niet aan het urencriterium voldoen.

Een groot deel van de Tweede Kamer heeft zich tijdens de afgelopen Paasdagen geschaard achter een verzoek om extra steun voor flexwerkers die op straat komen te staan ondanks de loonkostenregeling en geen recht hebben op een ww-uitkering of inkomensondersteuning. De speciale regeling moet binnen enkele dagen actief zijn en zal honderden miljoenen euro’s gaan kosten. Er wordt gesproken over een 'tijdelijke, uitvoerbare regeling'.

Flexwerker valt buiten Tozo-regeling

In de praktijk gaat het vooral om uitzendmedewerkers, oproepkrachten en andere flexibele werknemers die niet of onvoldoende ww-rechten hebben opgebouwd. In principe kunnen flexwerkers die hun werk kwijtraken gebruik maken van de bijstand, maar zij lopen daarbij tegen strenge eisen aan.

Zo geldt bijvoorbeeld dat als een partner wel een baan heeft met voldoende inkomen heeft, de flexwerker geen bijstand krijgt. Dit in tegenstelling tot zzp’er die zonder partner- of inkomenstoetsing gebruik kunnen maken van de Tozo-regeling.

De PvdA liet begin vorige week weten dit onderscheid oneerlijk te vinden en voerde, met behulp van de vakbonden, de politieke druk op. Dit heeft nu geresulteerd in de toezegging van minister Koolmees dat ook voor deze ‘vergeten groep’ een soepele toegangsregeling wordt ingericht.

Tijdelijke regeling ook voor deeltijd-zzp'ers

Afgesproken is dat er een extra, tijdelijke regeling komt, die óók een oplossing moet bieden voor de grote groep deeltijd-zzp’ers die naast hun werk als ondernemer een kleine baan in loondienst hebben. Doordat zij als ondernemers niet voldoen aan het urencriterium van minimaal 24 uur per week, hebben zij geen recht op Tozo.

Ook grijpen zij naast een ww-uitkering, omdat ze niet aan de zogenoemde wekeneis voldoen. D66-kamerlid Steven van Weyenberg had in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief vorige week aangedrongen op soepelheid bij de beoordeling van het urencriterium.

Woensdag 15 april vergadert de Tweede Kamer met minister Koolmees over de NOW en de Tozo. De PvdA hoopt dat ontslagen flexwerkers komende maandag al een aanvraag kunnen indienen bij de gemeente.

UPDATE: Tijdens het Kamerdebat heeft minister Koolmees toegezegd snel met een oplossing te komen voor flexwerkers. Voor deeltijd-zzp'ers zal het kabinet echter vasthouden aan het urencriterium. Voorlopig komt er dus geen sprake van versoepeling van de regels. Lees dit artikel voor meer informatie.

 

 

Blogs

ZZP Agenda