• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Uitbreiding steunmaatregelen valt tegen: Geen extra geld voor deeltijd-zzp'ers

Minister Koolmees broedt op verruiming van het noodpakket voor flexwerkers, maar extra geld voor zzp’ers die het urencriterium niet halen, zit er voorlopig niet in. Dit ondanks de verwachtingen die hierover waren gewekt vorig week. Alleen grenswerkers die in het buitenland wonen en hier werken, en andersom, mogen op hulp rekenen. 

Vanuit de Tweede Kamer was de afgelopen dagen aangedrongen op verruiming van de steunmaatregelen aan verschillende groepen die nu buiten de boot vallen, zoals zzp’ers die deels in loondienst werken en vele anderen die misgrijpen of te weinig krijgen om het hoofd boven water te houden. Ook voor hen moet het kabinet een reddingsboei toewerpen, meent de Kamer.

Koolmees was duidelijk: dat gaat niet in alle gevallen gebeuren, en als het al gebeurt dan zullen er nog categorieën en subcategorieën zijn die niet met de geboden oplossing uit de voeten kunnen. ‘We kunnen niet alle specifieke omstandigheden repareren’, stelt hij.

Iets verzinnen voor flexwerkers

Voor flexwerkers gaat Koolmees wel aan de slag. Deze groep werknemers met flexibele contracten heeft veel te weinig dagen gewerkt om ww-rechten op te bouwen. Als zij hun werk kwijtraken, kunnen zij een bijstandsuitkering aanvragen, maar hierbij lopen ze tegen allerlei obstakels aan. Als je een partner hebt die wel genoeg inkomen heeft, ben je al niet gekwalificeerd voor een bijstandsuitkering.

De Tweede Kamer wil dat flexwerkers net als zzp'ers aanspraak kunnen maken op een soepele regeling als de Tozo, die nu alleen voor zzp’ers geldt. Het is ‘heel ingewikkeld’ hier een goede regeling voor op te tuigen, maar de bewindsman wil wel ‘iets verzinnen’ voor deze groep.

Of dit ook perspectief biedt voor hybride of deeltijd-zzp’ers die naast hun werk als ondernemer een kleine baan in loondienst hebben, valt te bezien. Doordat deze zelfstandig ondernemers nu opdrachten mislopen en daardoor vaak niet meer voldoen aan het urencriterium, komen zij niet in aanmerking voor de Tozo-regeling. Ook vele duizenden pedicures en andere zelfstandig ondernemers die bijvoorbeeld twee dagen per week werken en voor het overige geen inkomsten hebben, lopen aan tegen dit probleem. De Tweede Kamer had vorige week aangedrongen op een coulante behandeling van deze zzp'ers. In een interview met het AD gaf staatssecretaris Van Ark afgelopen zaterdag echter al aan te zullen vasthouden aan het urencriterium.

Wel extra steun voor grenswerkers

Beter nieuws is er voor grenswerkers: Nederlanders die in het buitenland wonen en hier werken - of andersom. Op dit moment kunnen deze zelfstandigen in geen van beide landen aankloppen voor hulp. Daar komt echter verandering in, kondigde Van Ark aan. ‘We zijn het nog aan het uitwerken, maar we willen ervoor zorgen dat iemand die hier woont, toch inkomensondersteuning kan krijgen. En dat wie in het buitenland woont maar hier werkt in aanmerking komt voor een gunstige lening, zodat er toch iets geregeld is.’

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20