• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 37: grote bijdrage bouw bij groei aantal zzp’ers, onderzoek verboden prijsafspraken over zzp’ers en chauffeurstekort leerlingenvervoer: zzp'ers nodig

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Bouw levert grote bijdrage aan groei aantal zzp’ers

Het aantal startende ondernemers blijft stijgen. In de afgelopen maand augustus werden er 21.797 ondernemingen gestart, ruim een kwart meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit een trendrapportage van de Kamer van Koophandel. De groei komt vooral op het conto van startende zzp’ers, stelt bijzonder hoogleraar aan de Tilburg University Josette Dijkhuizen. Op 1 september 2022 stonden er bijna 2,3 miljoen economisch actieve ondernemingen ingeschreven. Dat is 5,5% meer dan een jaar geleden.

“Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt en veel mensen zien mogelijk een kans om genoeg opdrachten te scoren om hun loondienstverband te verruilen voor het zzp-schap”, stelt Dijkhuizen. De KvK ziet vooral in de bouwsector een toenemend aantal starters. In totaal ruim 30% meer dan in augustus 2021. Het aantal starters in de elektrotechnische bouwinstallatie nam in een jaar tijd zelfs toe met 87%. Er kwamen in deze branche het afgelopen jaar ruim 2.900 bedrijven bij.

Een forse groei is ook te zien bij bedrijven die actief zijn met de aanleg van telecommunicatie- en elektriciteitskabels. In augustus 2022 startten 104 nieuwe bedrijven, ofwel 76% meer dan een jaar eerder. Het aantal bedrijven dat adviseert in de bouw groeide met 51%. Volgens Dijkhuizen is het stijgende aantal ondernemers in de bouw voornamelijk gerelateerd aan de toename van het aantal zzp’ers dat wordt ingehuurd in de bouw. In heel Nederland werden er in augustus 2022 8.734 ondernemingen gestaakt, 9,2% meer dan een jaar geleden.

Bron: BNR

Onderzoek ACM naar verboden prijsafspraken over zzp’ers

Vele bemiddelaars in de zorg en zorginstellingen hanteren vaste tarieven voor zzp’ers en willen daar niet over onderhandelen. Hierover krijgt SoloPartners als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg allerlei signalen binnen. SoloPartners adviseert de zorg-zzp’ers om geen opdrachten tegen een niet-onderhandelbaar tarief te accepteren, tenzij dit tarief past bij wat je als zzp’er in gedachten hebt.

Bereken jouw minimale uurtarief met de uurtarief calculator.

SoloPartners ontving veel reacties over een zorginstelling die eenzijdig met een vast tarief is gaan werken én bovendien het tarief stevig heeft verlaagd. De brancheorganisatie adviseert de zzp’ers om per onmiddellijk de samenwerking te beëindigen en een andere opdrachtgever te zoeken die contractuele afspraken wél respecteert. Wijzigingen in een lopende overeenkomst kunnen namelijk alleen worden doorgevoerd als daar overeenstemming over bestaat tussen beide contractspartijen, stelt SoloPartners.

De brancheorganisatie vermoedt dat een groep zorginstellingen en bemiddelaars in een deel van Nederland afspraken hebben gemaakt over de te hanteren tarieven voor zorg-zzp’ers. SoloPartners heeft bij de ACM melding gemaakt van vermeende verboden prijsafspraken, die de concurrentiepositie van zzp’ers nadelig beïnvloed. De ACM heeft de zaak in onderzoek.

Bron: SoloPartners

Chauffeurstekorten leerlingenvervoer: meer zzp’ers inhuren

Er moeten meer zzp’ers worden ingehuurd om de chauffeurstekorten in het leerlingenvervoer te verhelpen. Dit stelt Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) als een van de extra maatregelen in een petitie, waarin gepleit wordt voor noodgrepen. Naast de inzet van meer zzp’er wil de LBVSO dat het kabinet zich sterk maakt voor de inzet van Wmo-vervoer tijdens schoolspitsuren, extra particuliere taxi’s en bedrijven en een efficiëntere indeling van de bussen.

Volgens de LBVSO arriveren momenteel ongeveer 14.000 leerlingen in het speciaal onderwijs iedere dag te laat op school, omdat er onvoldoende chauffeurs voorhanden zijn. “Dit loopt op van vijftien minuten tot meerdere uren. Ook vallen ritten uit en komen kinderen ’s middags veel te laat thuis. Leerlingen van het speciaal onderwijs, kwetsbare kinderen voor schakelklassen en kinderen met een beperking die naar dagbesteding of zorginstelling vervoerd moeten worden, zijn nu slachtoffer van dit drama”, aldus een woordvoerder van de leerlingenbelangenorganisatie. Vorige week werden er al Kamervragen gesteld over deze kwestie.

Bron: TaxiPro

Omroepen geven medewerkers en zzp’ers crisiscompensatie

Omroep AVROTROS doet een financiële handreiking aan medewerkers en zzp’ers om deze tijden van torenhoge inflatie en koopkrachtdaling door vooral de energiecrisis beter door te komen. Alle medewerkers krijgen tot het einde van het jaar 2022 maandelijks een extra bedrag van € 100 netto om in de uitzonderlijk stijgende kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien.

De omroep komt tot dit besluit, omdat de overheid tot voor kort steeds liet weten pas vanaf 2023 maatregelen te nemen om de afgenomen koopkracht te compenseren. Ook omroep MAX gaat nu de werknemers de komende drie maanden (vanaf oktober) crisiscompensatie geven. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het salaris en ligt tussen de € 100 en € 300 per maand. De regeling voor freelancers wordt momenteel bekeken.

BNNVARA heeft laten weten de mogelijkheden te bekijken om de medewerkers in deze bijzondere tijden te helpen. KRO-NCRV gaat hierover eerst in gesprek met de collega-omroepen, alvorens zij tot eventuele navolging besluiten. Vakbond NVJ roept alle andere omroepen, mediabedrijven en uitgevers op om het voorbeeld van AVROTROS en MAX te volgen.

Bron: Villamedia

Zzp-beveiligers blijven weg op Schiphol na afschaffing zomerbonus

Het was de afgelopen week weer chaos op de luchthaven Schiphol, omdat de beveiligingsbedrijven onvoldoende personeel konden leveren. Met lange rijen passagiers bij de beveiligingscontrole tot gevolg. Vooral ingehuurde zzp’ers laten het afweten sinds de zomerbonus van ruim € 5 per uur begin september is afgeschaft. Zij kiezen voor locaties waar het plezierig(er) is om te werken.

Volgens Schiphol kwamen er afgelopen maandag 14% minder beveiligers opdagen dan contractueel was afgesproken. Vooral ingehuurde zelfstandigen hebben er sinds de afschaffing van de zomerbonus geen zin meer in en komen niet opdagen. De beveiligingsbedrijven en de vakbonden willen nu dat er eerst iets wordt gedaan aan de redenen dat veel (zelfstandige) beveiligers vertrekken. Dat zijn de hoge werkdruk, de slechte roosters en de ongunstige arbeidsvoorwaarden.

In de sector is het algemeen bekend dat Schiphol niet de fijnste plek is om te werken. Temeer daar het werk ook slecht wordt betaald. Zelfstandige beveiligers hebben het momenteel voor het kiezen en geven de voorkeur aan locaties waar zij wel prettig kunnen werken. Volgens Leon Vincken van VBe NL gaat het ook om hoe er wordt omgegaan met de beveiligers. “Hoeveel respect is er voor het werk dat zij onder moeilijke omstandigheden moeten doen?” Op dat gebied laat Schiphol nog veel te wensen over.  

Bron: Beveiligingsnieuws.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

ZZP Agenda