• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Coronacrisis: soepele beoordeling urencriterium tot 1 oktober

De Belastingdienst heeft de versoepelde regeling voor het urencriterium met 5 maanden verlengd tot 1 oktober. Hierdoor wordt voorkomen dat zzp’ers die als gevolg van de coronacrisis minder uren dan gebruikelijk aan hun onderneming kunnen besteden duizenden euro’s aan aftrekposten mislopen.

Het urencriterium houdt in dat je tenminste 1225 uur per jaar (24 uur per week) moet besteden aan je onderneming, wil je als zzp’er in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek (€ 7.030 per jaar) en startersaftrek (€ 2123) voor beginnende ondernemers).

Zzp'ers in de knel door corona

Omdat veel zzp’ers vanwege de coronacrisis niet genoeg uren kunnen besteden aan hun onderneming, zouden zij het recht op de aftrek verliezen. Nadat onder andere De Werkvereniging hierover aan de bel had getrokken, besloot het kabinet in april dat zzp'ers voor de periode van 1 maart tot 31 mei automatisch worden geacht aan het urencriterium te voldoen.

Tot 31 oktober gaat de Belastingdienst ervan uit dat zzp'ers tenminste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed

Deze regeling is nu dus opgerekt, in ieder geval tot 1 oktober. Tot die datum gaat de Belastingdienst ervan uit dat zzp’ers ten minste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed. Ook zzp’ers die een fiscale oudedagsreserve (FOR) willen opbouwen en hiervoor een deel van hun winst willen reserveren, worden geacht te voldoen aan het urencriterium.

Afwijkende criteria

Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Dan geldt een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar en mag je er van uitgaan dat je ten minste 16 uur per week aan je onderneming hebt besteed.

De regeling geldt ook voor seizoensafhankelijke sectoren als de horeca en festivalbranche. Ondernemers in die branches mogen uitgaan van het aantal gewerkte uren in de piekperiodes van andere jaren. Wel moeten zij de uren over 2019 aannemelijk kunnen maken.

Bezoek ons coronavirus dossier

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.