gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Fiscale oudedagsreserve voor zzp'ers

Wil je als zzp'er een oudedagsvoorziening opbouwen, maar wil je geen geld onttrekken aan je onderneming? Dan kun je een deel van je winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat deel van de winst ontvang je uitstel van belastingheffing. Als je met pensioen gaat, laat je dit omzetten in een lijfrente. Belastingheffing vindt dan plaats over de lijfrentetermijnen.

Wat is een fiscale oudedagsreserve?

Voor de opbouw van een oudedagsreserve gelden voorwaarden. De belangrijkste zijn dat je als zzp’er moet voldoen aan het urencriterium (je hebt minimaal 1.225 uur per jaar voor je onderneming gewerkt) en nog niet de AOW leeftijd hebt bereikt. Een oudedagsreserve is alleen mogelijk voor een zzp’er die over zijn winst inkomstenbelasting betaalt.

Maximaal te reserveren

De maximale reservering van de oudedagsreserve voor 2020 is 9,44% van de winst uit onderneming. Dus voor belastingaftrek! Dit percentage wordt verlaagd bij iedere verdere verhoging van de pensioen richtleeftijd met een jaar.

Het maximumbedrag voor 2020 ligt op € 9.218. Als je naast een FOR ook stort in een lijfrente voorziening (dus ook een bankspaarrekening) moet je dit bedrag in mindering brengen op het maximum van je FOR. Tevens is het bedrag gemaximeerd tot het bedrag waarmee het ondernemingsvermogen aan het einde van het kalenderjaar uitkomt boven de oudedagsreserve aan het begin van het kalenderjaar.

Zo gebruik je het fiscale voordeel voor je pensioen

Je kunt de FOR voor je AOW leeftijd geheel of gedeeltelijk afstorten als lijfrente. Als je deze vanaf de AOW datum laat uitkeren betaal je inkomstenbelasting over deze uitkeringen. Dit is aantrekkelijk omdat je na het bereiken van de AOW-leeftijd minder inkomstenbelasting betaalt dan daarvoor.

Voorwaarden van de fiscus

De fiscus wil er zeker van zijn dat de uitgestelde belasting ook daadwerkelijk geïnd kan worden. De hoogte van de oudedagsreserve is daarom beperkt het "ondernemingsvermogen", wat eigenlijk hetzelfde is als het eigen vermogen. Dus als jouw bedrijf een eigen vermogen heeft van € 100.000,- mag je nooit meer dan dat bedrag in totaal aan oudedagsreserve opsparen.

Risico

In de uitgestelde betaling van inkomstenbelasting schuilt ook een gevaar. als je stopt met je bedrijf, moet je afrekenen met de Belastingdienst. Er zijn ondernemers die hier geen bedrag voor achter de hand houden. Als je een Oudedagsreserve wilt gaan gebruiken is het dus wijs om het geld daadwerkelijk apart te zetten. Het is verstandig om je hierover te laten adviseren door een financieel adviseur.

Zo ga je slim om met de FOR

Als je de FOR slim en verstandig gebruikt, is hij zeer geschikt als financiële buffer. Je kunt bij de start van je bedrijf beginnen met de FOR en dit geld ook daadwerkelijk apart zetten. Heb je eenmaal een buffer waar jij je prettig bij voelt, dan kun (een deel van) je FOR overhevelen naar lijfrente. Je kunt vervolgens jaarlijks een deel van je FOR 'afromen' en in een lijfrente storten. Op deze manier maak je gebruik van de flexibiliteit van de FOR met de voordelen van veiligheid en rendement van lijfrente. Onze partner BrightPensioen legt op deze pagina uit hoe je dit kunt doen.

In het artikel "manieren om je pensioen te regelen als zzp'er" vind je manieren om je pensioen te regelen als zzp'er.

TIP Download gelijk de handleiding 'Jouw jaarruimte berekenen' die je onderaan dit artikel vindt! Zo kun je snel en gemakkelijk je jaar- en reserveringsruimte van 2019 berekenen. Zodra de tool voor 2020 beschikbaar is, kun je deze hieronder downloaden.

Pensioen helpdesk

TIP Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Heb je vragen over jouw pensioen als zzp'er? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen altijd gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk!

Downloads

Handleiding  

Jouw jaarruimte berekenen

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord