gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Belastingdienst publiceert factsheet over gebruik modelovereenkomsten

26 februari 2016

De Belastingdienst heeft afgelopen week een factsheet op haar website gepubliceerd met vragen en antwoorden over de wet DBA en bijbehorende modelovereenkomsten.

Verwarring

Nadat begin februari de Wet DBA aangenomen werd door de Eerste Kamer begon het grote gissen in zzp-land. Spookverhalen gingen rond, Nieuwsuur gaf onwetende zzp'ers het woord in een item zonder te controleren of de veronderstellingen die de zzp'ers in het filmpje maakten wel hout snijdt. Er werd een heuse petitie gestart en ook in de groep zzp'er durf te vragen blijkt uit een poll dat meer dan 50% geen idee heeft wat hem te wachten staat of problemen verwacht.

Factsheet Belastingdienst

De Belastingdienst heeft iets gedaan met de kritieken en een factsheet op haar website gepubliceerd met vragen en antwoorden over de wet DBA en bijbehorende modelovereenkomsten. Wij hebben een paar opvallende zaken uit deze factsheet naar voren gehaald.

Modelovereenkomsten niet verplicht

Veel zzp'ers denken dat de modelovereenkomsten verplicht zijn bij elke opdracht, dit is net als het gebruik van de VAR niet waar. De Belastingdienst citeert:

"Voor de duidelijkheid: partijen hoeven uiteraard geen gebruik te maken van een modelovereenkomst. Net als de VAR is deze niet verplicht"

Niet perse ondertekenen

Het meest opmerkelijke aan de factsheet is dat de modelovereenkomst niet per se getekend hoeft te worden. De Belastingdienst citeert:

"De overeenkomst hoeft niet eerst aan de Belastingdienst voorgelegd te worden. De overeenkomst hoeft zelfs niet ondertekend te worden. Zolang de opdrachtgever en zzp’er maar met elkaar afspreken, bijvoorbeeld per e-mail of in de opdrachtbevestiging, volgens welke modelovereenkomst (nummer) er gewerkt wordt".

Advies

Alhoewel de Belastingdienst zelf aangeeft dat een overeenkomst niet getekend hoeft te worden, raadt Martijn Pennekamp aan om discussie te voorkomen en de overeenkomsten vooral WEL in te vullen en te laten ondertekenen door beide partijen. Zo weet je zeker dat zowel de zzp'er als de opdrachtgever de inhoud heeft gelezen en kun je nooit achteraf voor een verrassing komen te staan. De modelovereenkomsten kun je online maken, digitaal ondertekenen en bewaren via www.zzpmodelovereenkomsten.nl

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord