• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

21% van de zzp’ers eet overwaarde woning op bij ziekte

Als ondernemer loop je altijd het risico om ziek of arbeidsongeschikt te raken. Dit kan een grote impact hebben, je inkomsten worden minder of vallen helemaal weg. Ondanks dit grote risico heeft maar 17% van alle zzp’ers in Nederland een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Hoe denkt het overige percentage hun hoofd boven water te houden bij ziekte of arbeidsongeschiktheid?

Buffer in plaats van AOV

Uit onderzoek van het CBS is opnieuw gebleken dat het aantal zzp’ers en mkb’ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is gedaald. De helft van de mkb’ers heeft geen AOV, onder de zzp’ers is dit percentage zelfs 83%. Het is opvallend dat 21% van de ondernemers als buffer bij ziekte rekent op de meerwaarde van het huis. 30% van de ondernemers rekent op de inkomsten van de partner en 78% zal gebruik maken van zijn of haar spaargeld.

Risico's op de juiste manier afdekken

Terwijl veel ondernemers geen AOV hebben maken zij zich toch zorgen over het risico arbeidsongeschikt te raken. Te duur, vinden veel ondernemers. Maar een AOV hoeft niet per se duur te zijn. ‘Als je inkomsten wegvallen bij ziekte kun je echt in de problemen komen’, zegt Edwin van Anraad, adviseur inkomensvoorzieningen bij VAPD, in een interview. ‘Het gaat er om de risico’s op de juiste manier af te dekken. Als je dat goed aanpakt, kun je enorm besparen op de premie voor een AOV.’

AOV aftrekbaar

Als ondernemer is het verstandig om alle risico’s en mogelijkheden op een rijtje te zetten. Wist je bijvoorbeeld dat een AOV aftrekbaar is voor de belasting? Bespreek samen met een adviseur waar jij eventueel kunt besparen op je AOV en betaal zo alleen voor wat je echt nodig hebt. Wil je tips over hoe je kunt besparen op je AOV, kijk dan op Allianz.

Blogs

ZZP Agenda