• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

10 tot 13 procent van de zzp'ers schijnzelfstandig

Ongeveer tussen de 10 en 13 procent van de zzp'ers is schijnzelfstandig, zo blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Als de wet DBA nog gehandhaafd zou worden, zouden de 75.000 tot 100.000 zzp'ers recht hebben op een baan in loondienst.

De schijnzelfstandige zzp'er werkt met name in de bouw en de zorg en heeft vaak een uurtarief dat onder de € 18 ligt, zo blijkt uit het onderzoek. In deze sectoren ligt het uurloon van werknemers ook relatief laag. Het onderzoek had als doel om meer inzicht te krijgen in de meer dan 1.000.000 zzp'ers in Nederland.

Wet DBA

Nog steeds is er geen oplossing voor de wet DBA: de wet werd geparkeerd en ondertussen wordt er naarstig naar alternatieven gezocht.

Uurtarieven

Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft van alle zzp'ers met zakelijke opdrachtgevers een uurtarief van maximaal € 50 rekent. Ongeveer 13 procent heeft een uurtarief onder € 25, 6% onder de € 15 en ongeveer 2 procent zelfs onder de € 5.

Het aantal zzp'ers dat een uurtarief van minimaal € 75 rekent, ligt op 22 procent. Het percentage mensen in loondienst dat datzelfde per uur verdient, ligt op 2 procent. Voor deze 2 procent, ongeveer 170.000 mensen, kan het dus aantrekkelijker zijn om van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap over te stappen. Zij komen dan in aanmerking voor de 'opt out' voor loonbelasting en werknemersverzekeringen die het kabinet wil invoeren. Lees hier meer.

 

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda