gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

10 tot 13 procent van de zzp'ers schijnzelfstandig

14 december 2018

Ongeveer tussen de 10 en 13 procent van de zzp'ers is schijnzelfstandig, zo blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Als de wet DBA nog gehandhaafd zou worden, zouden de 75.000 tot 100.000 zzp'ers recht hebben op een baan in loondienst.

De schijnzelfstandige zzp'er werkt met name in de bouw en de zorg en heeft vaak een uurtarief dat onder de € 18 ligt, zo blijkt uit het onderzoek. In deze sectoren ligt het uurloon van werknemers ook relatief laag. Het onderzoek had als doel om meer inzicht te krijgen in de meer dan 1.000.000 zzp'ers in Nederland.

Wet DBA

Nog steeds is er geen oplossing voor de wet DBA: de wet werd geparkeerd en ondertussen wordt er naarstig naar alternatieven gezocht.

Uurtarieven

Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft van alle zzp'ers met zakelijke opdrachtgevers een uurtarief van maximaal € 50 rekent. Ongeveer 13 procent heeft een uurtarief onder € 25, 6% onder de € 15 en ongeveer 2 procent zelfs onder de € 5.

Het aantal zzp'ers dat een uurtarief van minimaal € 75 rekent, ligt op 22 procent. Het percentage mensen in loondienst dat datzelfde per uur verdient, ligt op 2 procent. Voor deze 2 procent, ongeveer 170.000 mensen, kan het dus aantrekkelijker zijn om van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap over te stappen. Zij komen dan in aanmerking voor de 'opt out' voor loonbelasting en werknemersverzekeringen die het kabinet wil invoeren. Lees hier meer.

 

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord