Verlonen zzp

Wil je werken als zzp'er, maar heb je geen KvK inschrijving of btw-nummer? Veel zelfstandigen laten zich verlonen via zogeheten verloningsbedrijven. Zij komen bij het verloningsbedrijf op de loonlijst, maar bepalen helemaal zelf voor wie ze werken en voor welk tarief. In dit dossier lees je alles over verlonen (payrolling), voor welke zzp'ers dit interessant is en waar je zoal op moet letten.

Hoe start ik als zzp'er naast mijn loondienstverband?

Starten als zzp'er naast een loondienstverband

Een veilige manier van starten, is starten vanuit een vast dienstverband. Deeltijd-zzp heet dat ook wel, of hybride ondernemerschap. Groot voordeel is dat je de zekerheid hebt van een vast inkomen, zodat je niet geheel afhankelijk bent van je eerste omzet. Maar er zijn wel een paar zaken waarmee je rekening moet houden bij het starten van je bedrijf naast een dienstbetrekking.

Wat is het verschil tussen een zzp'er en een freelancer?

Wat is het verschil tussen een zzp'er en een freelancer?

Zzp'er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel door elkaar worden gebruikt. Het zijn geen rechtsvormen, maar algemeen gebruikte en geaccepteerde termen die aangeven dat ze ondernemer zijn en dus niet in loondienst werken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En kun je ook aan de slag als zelfstandige zonder inschrijving bij de KvK?

Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?

Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?

De Belastingdienst bepaalt of je zelfstandig ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Daarvoor gelden een aantal criteria, bijvoorbeeld of je winst maakt en hoeveel tijd je aan jouw bedrijf besteedt. In dit artikel gaan we onder andere in op het verschil tussen zelfstandigheid en schijnzelfstandigheid en hoe jij kunt voorkomen als schijnzelfstandige te worden aangemerkt.

Het verschil tussen zelfstandig ondernemerschap en payrolling

Het verschil tussen zelfstandig ondernemerschap en payrolling

Als je zzp’er wilt worden, dan kies je voor vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Daartegenover staat dat je als zzp’er allerlei ondernemersrisico’s loopt die niet gelden voor werknemers in loondienst. Door gebruik te maken van een payrolling dienstverlener, kun je als zelfstandige werken, echter met minder risico’s. In deze blog lees je welke verschillen er zijn tussen werken via payrolling en als zzp’er.

Wat is payrolling en wat kun je ermee als zzp'er?

Wat is payrolling en wat kun je ermee als zzp'er?

Steeds vaker werken freelancers en zzp'ers via payroll dienstverleners, ook wel verloningsbedrijven genoemd. Deze bedrijven verzorgen de loonverwerking en de afdrachten voor loonbelasting en sociale premies. Zo nemen zij de administratieve rompslomp uit handen. In dit artikel lees je er alles over.

De voordelen van payrolling voor zzp'ers

De voordelen van payrolling voor zzp'ers

Misschien heb je de knoop al doorgehakt, misschien weet je het nog niet zeker. Hoe dan ook, je zit er aan te denken zzp’er te worden. In deze handleiding worden vier van de belangrijkste risico’s voor zzp’ers beschreven. Daarnaast lees je hoe je als zelfstandige aan de slag kunt met minder risico’s en meer financiële zekerheden!

Zzp’ers hebben weer vertrouwen, maar zoeken wel meer zekerheid

Zzp'ers hebben weer vertrouwen, maar zoeken wel meer zekerheid

Tentoo Freelance, juridisch werkgever van duizenden freelancers en zzp’ers, merkte een sterke daling van het aantal nieuwe inschrijver in de eerste twee maanden na de corona uitbraak. Een half jaar later lag dit aantal alweer op het niveau van voor de crisis. Wel merkt Tentoo dat nieuwe inschrijvers veel meer dan voorheen belang hechten aan sociale zekerheid. Lees meer in dit nieuwsbericht.

Pas op! Voor je het weet ben je straks als zzp'er ongewild in loondienst

Pas op! Voor je het weet ben je straks als zzp'er ongewild in loondienst

Voor het beoordelen van een arbeidsrelatie moet niet worden gekeken naar wat opdrachtgever en uitvoerder hierover vastleggen, maar naar de werkelijke aard van de arbeidsrelatie. Als je niet oppast als zzp'er kun je hierdoor straks zomaar ongevraagd en ongewild in vaste dienst komen. Lees in deze blog hoe dat zit en wat je kunt doen om ongewenst werknemerschap te voorkomen.

Drie manieren om te ondernemen vanuit de WW

Drie manieren om te ondernemen vanuit de WW

Ontvang je een WW-uitkering of vraag je binnenkort een uitkering aan? Dan wil je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk. Alleen liggen de banen momenteel niet voor het oprapen. Je kunt vanuit een uitkeringssituatie ook starten als zelfstandig ondernemer. Dit kan op drie manieren.

Van VAR naar Modelovereenkomst

Van VAR naar Modelovereenkomst

De VAR-regeling (verklaring arbeidsrelatie) is sinds 1 mei 2016 vervangen door modelovereenkomsten volgens de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Wat houdt een modelovereenkomst in? En hoe zit het met de handhaving van deze bekritiseerde wet? Je leest het in dit kennisartikel.

De 9 meest voorkomende misverstanden over de modelovereenkomst

De 9 meest voorkomende misverstanden over de modelovereenkomst

Sinds 1 mei 2016 horen zzp’ers en opdrachtgevers samen te werken met modelovereenkomsten. Modelovereenkomsten maken onderdeel uit van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) en zijn bedoeld om de voorwaarden te scheppen voor samenwerking tussen opdrachtgever en zelfstandige, waarbij géén sprake is van loondienst. Over de modelovereenkomst bestaan nogal wat misverstanden. In deze blog staan de belangrijkste op een rij.

Wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandig?

Wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandig?

Schijnzelfstandigheid houdt in dat iemand als zzp'er werkt bij een opdrachtgever, terwijl er feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst. Ook als zzp'er en opdrachtgever een goedgekeurde modelovereenkomst hebben getekend, kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid. Om dit goed te begrijpen, is het van belang om te weten hoe een arbeidsovereenkomst van rechtswege ontstaat.