• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Zo sluit je een hypotheek af als zzp’er 

Starten als zzp’er biedt je verschillende voordelen. Denk aan de ruimte die je hebt om zelf te bepalen welke diensten je aanbiedt, welk werk je uitvoert, op welk moment je dit doet en vanaf welke locatie. Het brengt echter ook uitdagingen met zich mee! Hoe zit het bijvoorbeeld met het afsluiten van een hypotheek, wanneer je werkzaam bent als zzp’er? Je kunt in dit geval geen werkgeversverklaring of loonstrookje overleggen, daar je eigen baas bent. Welk deel van je financiële administratie wil een hypotheekverstrekker in kunnen zien? Gebruik je de bestaande administratie, of heb je een verklaring van een externe boekhouder nodig? In dit artikel lees je er meer over.

Tip: je kunt alvast een indicatie van je maximale hypotheek berekenen via een tool van een hypotheekverstrekker of een advieskantoor. Het geeft je een beeld van de prijsklasse waarbinnen je naar een nieuwe woning kunt zoeken. 

Laat je adviseren bij het afsluiten van een hypotheek

Als zzp’er zal je te maken krijgen met wisselende inkomsten; de ene maand verdien je veel meer dan de andere maand. Dat geldt in het bijzonder voor aanbieders van seizoensproducten of -diensten. Zelfs voor ondernemers zonder vaste inkomsten is er vaak meer mogelijk, dan men op voorhand vermoedt. Het is echter belangrijk je hier goed over te laten informeren. Welke informatie is essentieel bij een hypotheek afsluiten als zzp'er? Kijkt een hypotheekverstrekker uitsluitend naar je inkomsten in het lopende jaar, of ook naar de resultaten van de afgelopen jaren? Een hypotheekadviseur vertelt je er meer over en helpt je jouw financiële situatie inzichtelijk te maken. Hierbij wordt niet alleen naar de huidige situatie gekeken, maar ook naar je plannen richting de toekomst. Ben je voornemens minder te gaan werken? Verwacht je een uitbreiding van het gezin?

Laat je ook bij het oversluiten van de hypotheek adviseren door een hypotheekadviseur.

Advies bij een hypotheek oversluiten als zzp’er

Mogelijk heb je in het verleden, toen je nog in loondienst werkte, een hypotheek afgesloten. Nu de rente fors gedaald is in de afgelopen tien jaar, overweeg je het oversluiten van deze hypotheek. De kosten van een hypotheek oversluiten mogen hierbij niet hoger zijn dan de besparing die het oplevert. Laat je ook bij het oversluiten van de hypotheek adviseren door een hypotheekadviseur. Welke mogelijkheden heb je? Wat betekent de overstap van een baan in loondienst naar het werken als zzp’er voor je hypotheeksituatie? Dit advies helpt je tot een weloverwogen keuze te komen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, om de lopende daarmee af te lossen.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.