• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zo krijg je over 2013 nog geld terug?

Er zijn een aantal regelingen die je, door de juiste fiscale planning, nog in 2013 in je voordeel kan laten werken om belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. In deze blog zal ik er drie toelichten, namelijk de kleine ondernemersregeling voor de btw, de oudedagsreserve en de investeringsaftrek.

Btw kan ook geld opleveren!

Als je in een jaar minder dan € 1.883, maar meer dan € 1.345 aan btw moet betalen aan de Belastingdienst, krijg je korting op het btw-bedrag. Moet je € 1.345 of minder betalen? Dan hoef je geen btw te betalen. Je maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling. Door dit aan het eind van het jaar te berekenen kan je controleren of het loont om door nu iets extra’s aan te kopen je door deze voorbelasting wel in aanmerking komt voor de btw kleine ondernemersregeling en zonder die aankoop wellicht niet.

Pas je de oudedagsreserve toe? Denk aan het saldo van jouw eigen vermogen per 31 december

Voldoe je aan het urencriterium en heb je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd (in 2013: 65 jaar en 1 maand) bereikt? Dan mag je een deel van de (in een kalenderjaar) behaalde winst toevoegen aan jouw oudedagsreserve. Dit betekent dat je dan een bepaald bedrag van de winst mag aftrekken.

De toevoeging aan jouw oudedagsreserve over een kalenderjaar is 12% van de winst, met in 2013 een maximum van € 9.542. De toevoeging is maximaal het bedrag waarmee het ondernemingsvermogen aan het einde van het kalenderjaar uitkomt boven de oudedagsreserve aan het begin van het kalenderjaar. Bij de belastingaangifte hoef je pas aan te geven of je de oudedagsreserve wel of niet toepast. Maar het zou zonde zijn als deze keuze  geen keuze meer is door onvoldoende eigen vermogen op 31 december en je hierdoor de dotatie aan de oudedagsreserve niet kunt toepassen.

Investeringen kunnen ook belastingkorting opleveren. Bereken je investeringen per jaar!

Om voor de investeringsaftrek in aanmerking te komen moet je in een jaar meer dan € 2.300  investeren. Investeer je normaal gesproken weinig, dan is het raadzaam investeringen zo veel mogelijk in een jaar te laten samenvallen. Investeer je bijvoorbeeld zowel in 2013 als in 2014 voor € 1.500 aan computers en heb je verder geen investeringen, dan heb je in beide jaren geen recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Voeg je alles samen tot één investering van € 3.000 aan computers in 2013 dan haal je € 840 aan belastingaftrek binnen.

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je fiscale voordelen?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht