• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Wat gebeurt er als je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt? Twee scenario’s

Een op de tien ondernemers wordt een keer arbeidsongeschikt. Best een groot risico. En dan? We zetten twee scenario’s voor je op een rij.

Casus

Je bent een 35-jarige ondernemer in de ICT. Je hebt een mooi inkomen, een nette auto en ruime keus uit verschillende mooie opdrachten. Je overweegt al een tijdje om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar hebt dat nog niet gedaan. Geld verdienen is immers leuker dan geld uitgeven en wat kan jou nou gebeuren?!

Maar dan behoor je opeens tot die gevreesde 10 procent. Je komt thuis te zitten met pijn in je onderrug. Wat begint als een klein ongemak groeit al snel uit tot een nachtmerrie. Je moet je opdrachten afzeggen en kunt ook geen nieuwe meer aannemen. Er zijn nu twee scenario’s denkbaar:
 
1. Je hebt geen AOV.
2. Je hebt wel een AOV.

Je hebt geen AOV

Je zit nu een aantal weken thuis. Gelukkig heb je wat eigen vermogen, maar deze ellende moet niet al te lang gaan duren. Maar helaas, dat doet het wel. Je huisarts bevestigt dat je een hernia hebt en geopereerd zult moeten worden. Met een beetje pech sta je 6-9 maanden langs de zijlijn. Een werknemer krijgt netjes doorbetaald, maar jij bent geen werknemer. Tijd is geld en dit gaat je geld kosten.

Na ruim drie maanden is je spaarpot dan ook leeg en rest nog maar een optie: de bijstand. Met gezonde tegenzin meld je je bij de gemeente. Na vele procedures en op het oog oneindige bureaucratie, ontvang je je uitkering: 800 euro per maand. In de vorm van een lening welteverstaan. Zodra jij weer aan de slag gaat dien je de gemeente vaak netjes terug te betalen.

Je hebt wel een AOV

Je hebt er voor gekozen je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Als je je beroep langer dan twee maanden niet kunt uitoefenen, krijg je een uitkering. Dit kostte jou gemiddeld 75  tot 100 euro per maand. Laten we uitgaan van dezelfde situatie zoals hiervoor beschreven:

  • Je meldt je na twee weken bij de huisarts én je verzekeraar met lage rugklachten.
  • De klachten houden helaas aan, je kunt niet eens meer fatsoenlijk autorijden.
  • Je moet geopereerd worden, je bent minimaal 6-9 maanden uit de roulatie.
  • Na twee maanden ellende start jouw verzekeraar gelukkig met uitkeren, je eigen vermogen is veilig.
  • De verzekeraar helpt je weer aan de slag middels een intensief re-integratietraject... kosteloos.

Wat heeft jouw voorkeur? Waarschijnlijk kies je liever voor optie 2. Informeer dan eens bij een persoonlijk adviseur wat een uitgebreide AOV in jouw geval betekent. ‘Nee’ zeggen kan altijd nog..

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

december
10
Terug naar overzicht
aovXL

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL: