• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Voor- en nadelen van werken als zzp'er

Denk je erover om als zzp'er te gaan werken? Ontdek hier een aantal voor- en nadelen die je moet weten voordat je begint als freelancer.

Wat zijn de voor- en nadelen van het werken als zzp'er?

Is freelancen iets voor jou? Doordat je voor jezelf werkt als zzp'er heb je veel vrijheid in je werk. Toch kleven er ook een aantal nadelen aan het werken als freelancer. Voordat je voor jezelf begint is het verstandig om je goed in te lezen zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Wij hebben de belangrijkste plus- en minpunten op een rijtje gezet.

Veel vrijheid als freelancer

Een eerste voordeel is dat je als zzp'er heel veel vrijheid hebt in je werk. Je bepaalt zelf welke klanten en opdrachten je aanneemt. Daarnaast ben je zelf de baas over je planning. Als je een dagje vrij wil, dan kan dat. Ben je niet zo’n ochtendmens, dan werk je in de avond. En als je doordeweeks vrij wil hebben dan werk je in het weekend. Doordat je je eigen agenda maakt, heb je veel vrijheid om je privé afspraken in te kunnen plannen. Je hoeft daarbij aan niemand verantwoordelijkheid af te leggen voor het werk dat je doet.

Hoog salaris

Als zzp'er ben je specialist in je vak. Daarom hebben zzp'ers vaak een hoger uurloon dan iemand in loondienst. Hoe meer opdrachten je aanneemt, hoe meer geld je verdient. Daarom kan je als zzp'er redelijk zelf bepalen hoeveel je per maand binnen krijgt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid klanten en opdrachten die je per maand doet.

Geen gezellige collega’s

Wat je wel misloopt als zzp'er zijn de collega’s om mee samen te werken. Je werkt voor jezelf en dus niet in een team van collega’s. Alle voordelen die komen kijken bij het werken in een gezellig team heb je niet als je voor jezelf werkt. Denk bijvoorbeeld aan alle gezellige bedrijfsuitjes met een groep. Als je niet houdt van veel alleen werken, is een zzp bestaan misschien niet zo’n goede zet.

Als je begint met freelancen is het verstandig om al deze voor- en nadelen goed op een rijtje te hebben.

Veel boekhouden en verantwoordelijkheid

Omdat je bij zzp alles alleen doet, komt er ook heel veel boekhouden bij kijken. Wanneer je in een bedrijf werkt, is er een speciale afdeling die alles regelt rondom het boekhouden. Je kunt natuurlijk wel een boekhouder in dienst nemen, maar houd er rekening mee dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent als zzp'er. Andere verantwoordelijkheden waar je rekening mee moet houden als freelancer zijn bijvoorbeeld je verzekeringen en je pensioen. Dit moet je ook allemaal zelf op orde hebben als je aan de slag wil als zzp'er.

Als je begint met freelancen is het verstandig om al deze voor- en nadelen goed op een rijtje te hebben. Niet iedereen vindt het fijn om alles zelf te moeten regelen. Vraag eens rond in je netwerk hoe het is om voor jezelf te werken als je niet zeker weet of je die stap moet gaan maken. Ook op het internet is er veel informatie te vinden over het werken als zzp'er. Lees je in ieder geval goed in. Een goed begin is het halve werk!

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.