• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Verkiezingen en verplichte AOV

Het is weer verkiezingstijd, de ideale gelegenheid voor sommige politieke partijen om het almaar terugkerende stokpaardje weer van stal te halen: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers.

Het is weer verkiezingstijd, de ideale gelegenheid voor sommige politieke partijen om het almaar terugkerende stokpaardje weer van stal te halen: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers.

Wat denkt u? Een welkome zekerheid of een te ver doorgeschoten bemoeienis van onze overheid in deze tijden van crisis? De ervaring leert immers dat een collectieve AOV een significante kostenpost vormt voor de overheid.
 
W.A.Z.

Al sinds de afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ) in 2004 wordt er gesproken over een verplichte collectieve verzekering voor zelfstandigen. Voor sommigen een uitkomst, voor anderen een ongewenste financiële last. Natuurlijk zijn er groepen zelfstandigen die baat kunnen hebben bij een dergelijke regeling:

  • Ondernemers die als gevolg van medische problemen geen particuliere AOV kunnen sluiten en zichzelf dus niet kúnnen verzekeren
  • Ondernemers die tevens te laat zijn met het aanvragen van de vrijwillige verzekering van het UWV (al is deze in het geval van een verplichte regeling natuurlijk niet langer nodig)

Een veel grotere groep ondernemers heeft echter géén baat bij een verplicht gestelde AOV:

  • Ondernemers met een aanzienlijke financiële buffer of meeverdienende partner,
  • Ondernemers die wel degelijk in aanmerking komen voor een particuliere AOV en hier ook graag gebruik van maken (circa 40% van het totaal aantal ondernemers!)
  • Ondernemers die voor hun inkomen niet volledig afhankelijk zijn van hun werkzaamheden als zelfstandige (parttime ondernemers, studenten)

Ondernemen is keuzes maken
Een ondernemer wordt niet voor niets een ‘zelfstandige’ genoemd. Bij het zelfstandige bestaan horen risico’s welke een ondernemer al dan niet wil afdekken. Deze risico’s zijn bekend voordat men als ondernemer aan de slag gaat, een kwestie van goed afwegen en analyseren.

Op 12 september heeft u natuurlijk de mogelijkheid om uw voorkeur uit te spreken. Een belangrijke keuze tussen enerzijds het initiatief in eigen hand nemen en anderzijds deelnemen aan een vanuit overheidswege ingeregeld collectief. Laatstgenoemde optie is nú ook al mogelijk, maar dan op vrijwillige basis!

Ondernemerscollectieven bestaan! Vaak mét hoge kortingen en uitstekend uitonderhandelde voorwaarden, maar zónder de verplichting om deel te nemen. Naar onze mening een ideale combinatie van twee werelden!

Blogs

ZZP Agenda

juni
25
juni
26
Terug naar overzicht
aovXL

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL: