• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Van start-up naar scale-up

Iedere ondernemer wil zijn bedrijf laten groeien, maar als jouw start-up begint te groeien kun je tegen een aantal struikelblokken aanlopen. Hoe weet je bijvoorbeeld of je extra personeel moet aannemen? Kan je gebruik maken van subsidies? Moet je overstappen naar een BV voor fiscale voordelen? Lastige vragen, waar je waarschijnlijk niet zo snel een antwoord op weet. Met deze handige tips kun jij jouw start-up laten groeien!

Stel ondernemersdoelen op

Zonder doel kun je niet groeien! Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen welke richting je wilt geven aan jouw start-up. Bovendien zorgt het opstellen van doelen voor een verhoogde motivatie. Hoe stel je een goed ondernemersdoel op? Maak je doelen altijd volgens de smart methode, op deze manier zorg je ervoor dat je doelen overzichtelijk blijven. De smart methode staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Een voorbeeld van een smart-doelstelling kan zijn: ik wil in januari 2020 15 nieuwe klanten in mijn klantenbestand hebben. Dit klinkt al een stuk beter en concreter dan: ik wil meer nieuwe klanten krijgen in de toekomst. Op deze manier kun je het proces van de gestelde doelen goed in te gaten houden en kun je zichtbaar groeien.

Kiezen van een passende rechtsvorm: eenmanszaak of BV

“Moet ik mijn eenmanszaak omzetten naar een BV?” dit is een vraag die ondernemers zichzelf vaak stellen. Een verandering in de rechtsvorm van je bedrijf kan vele fiscale voor- en nadelen met zich mee brengen. Zorg ervoor dat je als ondernemer voorbereid bent en je goed verdiept hebt in de materie.
Een aantal voor- en nadelen: zo ben je met een BV slechts zakelijk aansprakelijk, dit in tegenstelling tot een eenmanszaak waarbij je ook hoofdelijk aansprakelijk bent. Om nog een voorbeeld te noemen: het afsluiten van een lening is voor een BV vele malen gemakkelijker dan voor een eenmanszaak. Toch wegen de genoemde voordelen voor een BV niet altijd op tegen de nadelen. Bij het hebben van een eenmanszaak komen veel belastingvoordelen kijken. Zo kun je recht hebben op zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling. Voordat je overstapt is het dus erg belangrijk dat je alle voordelen en nadelen naast elkaar op een rijtje zet. Probeer het objectief te bekijken en zodoende een juiste beslissing te maken.

Personeel aannemen

Veel ondernemers vragen zich of ze personeel aan moeten nemen. Dit vanwege de kostenstructuur en verplichtingen die ze hebben te opzichte van hun werknemers. Daarom is het essentieel om inzicht te krijgen in de financiële structuur van jouw start-up. Het aannemen van personeel kan er voor zorgen dat je je bedrijfsdoelstellingen kan halen, maar kan er ook voor zorgen dat je met hogere kosten zit. Zaken zoals de loonadministratie kunnen bijvoorbeeld erg tijdrovend zijn. De loonadministratie kan eenvoudig worden uitbesteed aan professionele partijen, dit scheelt veel tijd, maar kost meer geld. Dit is wederom een afweging die je moet maken met het aannemen van personeel.
Als deze afwegingen juist worden gemaakt, wordt snel duidelijk wat de fiscale haalbaarheid en aantrekkelijkheid is rondom het aannemen van personeel. Belangrijk bij het aannemen van personeel is dat je als werkgever veel nieuwe verantwoordelijkheden krijgt, personeel kan last van je schouders afhalen maar kan je ook slapeloze nachten geven. Het is een stap die goed moet worden geanalyseerd.

WBSO subsidie en andere tegemoetkomingen

De WBSO subsidie wordt ook wel de R&D subsidie genoemd. Met deze subsidie wil de Nederlandse overheid innovatie in het bedrijfsleven stimuleren. De WBSO subsidie compenseert loonkosten, overige kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Je ontvangt hierbij geen subsidie in de vorm van betaling door de overheid. In praktijk betekent dit dat je minder loonheffing hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. In 2020 heeft de overheid hier een budget voor gesteld van 1.281 miljoen euro. Naast de WBSO regeling zijn er meerdere andere soorten subsidies waar je als ondernemer recht op kan hebben. Hier een kleine opsomming van een aantal tegemoetkomingen: startersaftrek, zelfstandigenaftrek, fiscale oudedagsreserve, MKB winstvrijstelling, meewerkaftrek, stakingsaftrek en het middelingsverzoek. Of je gebruik kunt maken van deze regelingen hangt af van je huidige situatie, sommige voordelen zijn uur gebonden, andere maatregelen zijn juist van toepassing bij de mate van winstgevendheid. Wees erg zorgvuldig bij het uitzoeken van alle mogelijkheden.

De trend: detacheren

Het kan voorkomen dat je behoefte hebt aan een dienstverlening in de vorm van tijdelijke versterking bij jouw start-up. Het tijdelijk inhuren van personeel (detacheren) is in veel gevallen aantrekkelijker dan iemand aannemen. Dit is vaak het geval bij groeiende bedrijven die behoefte hebben aan een financieel expert, maar hier nog niet voldoende capaciteit en middelen voor hebben.

Kosten besparen door realtime inzicht

Hoe ziet de kostenstructuur van jouw bedrijf er uit? Hoeveel geef je elke maand uit aan licenties? Of hoeveel investeer je? Grote kans dat je dit niet precies weet. Dat is helemaal niet zo gek; maar wel zonde. Want meer inzicht in je financiële situatie leidt uiteindelijk tot meer winst. Vaak kan een nieuwe blik op je uitgaven er voor zorgen dat je alles duidelijk op een rijtje kunt zetten en overbodige kosten uit kunt sluiten. Structuur en regelmaat aanbrengen in jouw administratie is daarom essentieel.

Blogs

ZZP Agenda

december
10
Terug naar overzicht
Luuk Keurentjes

Luuk Keurentjes

Luuk Keurentjes is student commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam waar hij de fijne kneepjes van de marketing wereld leert kennen. Verder is hij marketing medewerker bij SFAA. SFAA is een vooruitstrevend en innovatief administratiekantoor, dat ondernemers helpt met groeien en het afwikkelen van hun administratie. In 2018 heeft SFAA de Exact Cloud award gewonnen. Je kunt ook terecht bij hen voor een opmaat gemaakt financieel advies. SFAA is regionaal partner van ikwordzzper.nl.